Kalesija 10°

Zubac blokira dizanje optužnice protiv svog prijatelja koji je mučio reisa Kavazovića i Muminovića?!

Tužilaštvo BiH još uvijek ne podiže optužnicu protiv osumnjičenih za zlostavljanje delegacije Okruga Tuzla, zarobljene na punktu HVO-a na Drecelju kod Konjica 2. maja 1993. godine, iako, tvrde bivši logoraši, tužilac ima više nego jasne dokaze za počinjene zločine, piše bh. novinska agencija Patria.

Delegaciju Okruga Tuzla te 1993. godine činili su poslanik Skupštine RBiH Alija Muminović, pomoćnik komandanta Drugog korpusa ARBiH dr. Salih Kulenović i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, tadašnji muftija tuzlanski.

alija muminovic
Oni su, po nalogu predsjednika Okruga Izeta Hadžića boravili u Hrvatskoj, s ciljem ostvarivanja kontakata s uredom Vlade Republike BiH i Ambasadom RBiH u Zagrebu, humanitarnim predstavnicima islamskih zemalja i svim drugim organizacijama koje su pomagale Republiku BiH.

Oni su zarobljeni na povratku iz Zagreba u mjestu Drecelj na ulazu u Konjic iz pravca Jablanice, nakon čega su odvedeni u logor. Tokom šest mjeseci u zarobljeništvu preživjeli su najstrašnije torture koje su im nanijeli pripadnici HVO-a i SDB RS-a.

Muminović, koji je najgore prošao od svih zarobljenika, rekao je kako Tužilaštvo još uvijek nije podiglo optužnicu jer je jedan od osumnjičenih za zločine i Ljubiša Traparić zvani Ljuba, šef terenskog centra Službe za poslove sa strancima Trebinje, odnosno uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH, koji je blizak prijatelj i raniji saradnik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca.

Traparić je nakon rata bio u CSB-u Trebinje zamjenik načelnika, kada je načelnik CSB-a bio Goran Zubac.

– Vrlo je indikativna i činjenica da je Tužilaštvo BiH do sada „promijenilo“ tri postupajuća tužioca u ovom predmetu. Istragu je vodila prvo Sanja Jukić, zatim Enisa Adrović, te sada Stanko Blagić – objašnjava za agenciju Patria Muminović.

Dodaje da je Blagić predmet preuzeo 2013. godine, ali do danas nisu učinjeni konkretni pomaci u ovom predmetu.

Tužilaštvo je u februaru ove godine saslušalo i reisa Kavazovića, ali optužnica i dalje nije podignuta.

– Zanimljivo je i da sadašnji ministar sigurnosti Dragan Mektić, kao bivši i sadašnji nadređeni Trapariću, nije pokrenuo disciplinski postupak protiv njega – kaže Muminović.

Još 26. juna 2012. sarajevski advokat Damir Alagić, kojeg je angažovao Muminović, predao je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv 14 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Sigurnosne informativne službe (SIS) i Službe državne bezbjednosti (SDB) sa područja Republike Srpske, zbog hapšenja, mučenja i nezakonitog zatočenja visoke delegacije Okruga Tuzla.

Prijavom su obuhvaćeni komandant Druge bojne HVO-a Mladen Zebić, načelnik SIS-a II bojne brigade “Herceg Stjepan”, Mladen Zovko, zvani Kuhar, pripadnici HVO-a Mario Matić, Goran Blažević, Ante Ćubela, Željko Blažević, zvani Želja, Drago Šimunović, zvani Belja, Ivan Žunić i Drago Šimunović, zvani Maglja.

Također, među prijavljenima su bivši šef Detašmana SDB-a iz Trebinja Danilo Benderać, radnici Detašmana SDB-a iz Trebinja Spaso Ratković i Ljubiša Traparić, zvani Ljuba, Miroslav Škorić, bivši pripadnik SDB-a Tuzla, koji je za vrijeme rata boravio u Bijeljini, te bivši pripadnik MUP-a RBiH Jovo Jovanović.

Muminović kaže da je Tužilaštvu BiH čak dostavio i video dokaze o mučenju, ali ni nakon toga optužnice nema.

Tužilaštvo potvrdilo da se istraga vodi

Na upit Patrije o ovom predmetu iz Tužilaštva su kratko odgovorili kako je “predmet u radu, tako da ne možemo davati nikakve dodatne informacije niti komentare“.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Bh. građane očekuje poskupljenje goriva: Ogroman udar na potrošače

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (21. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (21. 9. 2024.)

BKC Kalesija nosilac aktivnosti na novoj predstavi HASANAGINICA, reži …

CLOSE
CLOSE