Kalesija 15°

Grade novu džamiju u herojskoj Cerskoj!

Deset mjeseci od nezapamćene tragedije u kojoj je poginula nena Hanifa Čelebić i zatrpana lokalna džamija, radovi na izgradnji nove džamije i mesdžida u podrinjskom naselju Cerska, u punom su jeku.

cerska gradnja dzamije

U aktiviranju ogromnog klizišta u maju prošle godine, uništena je džamija u zaseoku Čelebići i nekoliko stambenih objekata. Džamija je tada zatrpana ogromnim zemljanim nanosima, dok je netaknuta bijela munara kasnije postala simbol majskih elementarnih nepogoda.

U proteklim mjesecima, uz pomoć brojnih dobrih ljudi, a najviše zahvaljujući stanovnicima Cerske, započela je izgradnja nove džamije i mesdžida.

– Nakon zimskog perioda i pronalaženja nove lokacije za džamiju i mesdžid, sada smo u prilici da nastavimo sa gradnjom ovih vjerskih objekata. Džamija se gradi u zaseoku Hasanovići i sa tog mjesta se pruža pogled na zatrpanu džamiju u Čelebićima, koja je naša pouka i simbol našeg uspravljanja u Podrinju – govori za Faktor.ba Muamer efendija Jusupović, imam džamije u Cerskoj, navodeći da se mesdžid gradi u zaseoku Gobelje.

Gradnja oba vjerska objekta teče uporedo i u toku su zidarski radovi. Muamer nam govori da je kamen temeljac za oba objekta je postavljen simbolično, 25. novembra prošle godine, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

– Planiramo da, ako Bog da, opet simbolično, na dan rušenja džamije, završiti krov i proučiti šljemensku dovu – dodaje Muamer.

Podsjetio je da je Cerska povratnički džemat i da povratnici nisu u mogućnosti sami izgraditi ove vjerske objekta.

– Zato nam je potrebna podrška, a znamo da je pomoć u ovu svrhu dobro djelo koje ostaje trajno ugrađeno u ovu džamiju. Koristim priliku i da se zahvalim svima koji su do sad pomogli izgradnju objekata – poručio je Muamer.

Herojska Cerska je 1992. godine bila jedino mjesto na području Vlasenice pod kontrolom Armije R BiH. Nakon pada 1993. godine, mnogi stanovnici su pobjegli u Srebrenicu. Njih 856 je ubijeno ili je poginulo od 1992. do 1995. godine. Danas u Cerskoj živi nekoliko stotina povratnika.

NEON Televizija posjetila je Cersku odmah nakon što je klizište uništilo dio ovog sela. Pogledajte prilog:

(S.K / Faktor)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

Najava utakmica u kantonalnim ligama

U Živinicama će prigodnim sadržajima biti obilježen Međunarodni d …

Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom …

Servisne informacije iz Živinica (20. 9. 2024.)

CLOSE
CLOSE