Kalesija 13°

Pored Šahmanovića za kriminal u FD “Dita” terete se još dvije osobe

ditaTužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv tri osobe koje su vodile Fabriku deterženata ”Dita” Tuzla u periodu od 2005. do 2012., podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe položaja. Ova institucija uskoro bi trebala donijeti odluku a vezano za eventualnu optužnicu protiv tadašnjih članova Nadzornog odbora ove firme.

”Oni su prema izvještaju MUP-a TK prijavljeni za krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje. Ovo tužilaštvo je obavilo niz različitih provjera, niz analiza, ekonomsko vještačenje, tako da utvrđujemo i dalje eventualnu odgovornost članova Nadzornog odbora za gubitke koje je Dita imala u periodu od 2005. do 2012.”, kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Podsjećamo, Fabrika deterdženata ”Dita” Tuzla privatizovana je 2002. godine. Firma Lora iz Sarajeva postaje generalni distributer Ditinih proizvoda u periodu od 2005. do 2012. godine. Tokom 2005. direktor Dite bio je Abdulah Šahmanović, a nakon njega kormilo preuzima Adnan Džidić. Sve do 2012. godine. U istom tom periodu na mjestu rukovodioca Privredno-računarskog sektora bio je Sead Pašić. Protiv ove tri osobe, Tužilaštvo TK je već podnijelo optužnice za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u nekadašnjem tuzlanskom gigantu.

”Šahmanoviću i Džidiću se na teret stavlja da su različitim odlukama koje su oni donosili prekršili niz odredbi Pravilnika o načinima i uvjetima formiranja cijena Ditinih proizvoda u saradnji sa generalnim distribuerom, u ovom slučaju sa Lorom iz Sarajeva, da su na taj način Lori pribavili određenu imovinsku korist”, navodi Arnautović.

U optužnici se navodi da je na taj način Dita oštećena za određeni iznos. Sead Pašić se tereti da je prekršio odredbe Ugovora o distribuciji, odobrio povrat robe i tako Lori pribavio korist a na štetu Dite. Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla. O detaljima radnji i iznosima za koje su optuženi oštetili tuzlansku firmu, u Tužilaštvu TK ne žele govoriti prije potvrđivanja optužnice u sudu.

Eventualnu umiješanost u privredni kriminal nekoliko ministara iz ovog perioda, u Tužilaštvu TK zasada nisu utvrdili. Arnautović ističe da se ovdje ne radi o prijavama niti predmetu koji je vezan uz sam postupak privatizacije, nego o poslovnom odnosu Lore i Dite u periodu od 2005. do 2012. godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Objavljena lista najrazvijenijih i najnerazvijenijih općina u BiH: Ka …

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Bosna” i “MladostR …

Resorna ministarstva TK upriličila prijem za članove reprezentacije …

Počinje sanacija puta OŠ Vukovije-Ćive

Italijani priželjkuju senzacionalan povratak Pjanića, potpisao bi za …

CLOSE
CLOSE