Kalesija

Pomoć boračkoj populaciji u ovoj godini povećana za pet posto

novacKomisija za odobravanje jednokratne novčane pomoći pripadnicima branilačke populacije u 2014. podnijela je izvještaj na sjednici Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle. Naime, budžetom Grada za 2014. godinu za namjene jednokratne novčane pomoći korisnicima, predviđeno je 300.000 KM.

Kako se navodi u izvještaju, prema Programu korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja s kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u prošloj godini, koji je donijela Vlada TK, Ministarstvo za boračka pitanja TK je, kao izvorno nadležni organ za realizaciju dopunskih prava korisnicima boračko-invalidske zaštite, za jednokratnu pomoć u svrhu rješavanja hitnih socijalnih potreba predvidjelo 505.000 KM, od toga za Grad Tuzlu 130.200 KM.

”Grad Tuzla pomaže borcima kao i svih preostalih 13 općina zajedno. Trudimo se kroz rad ove komisije odrediti koji su prioriteti pomoći i svaki put unapređujemo Pravilnik. Iz Izvještaja Komisije je utvrđeno da boračka populacija, nažalost, još uvijek najviše sredstava treba i troši za puko preživljavanje. Na ovaj način smo pomogli 857 naših boraca – rekla je Admira Atić-Tupković u ime Komisije.

Pravilnikom o kriterijima i postupku za odobravanje pomoći pripadnicima boračke populacije nastojalo se ispraviti ono što, kako je kazala, Kanton nije uradio jer ne pruža nikakvu pomoć za troškove sahrana članovima porodica korisnika.

Ističe kako je važno da je pomoć boračkoj populaciji u 2015. godini, kada je u pitanju izdvajanje Grada Tuzle, povećana za pet posto i ukoliko se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća usvoji izmijenjeni Pravilnik, novčana pomoć će biti čim prije na raspolaganju korisnicima.

Ovom prilikom je predloženo da se traži od Vlade TK da, zbog sve teže ekonomske krize koja direktno ugrožava kategoriju boračke populacije, u budžetu za ovu godinu predvidi veći iznos sredstava za jednokratnu pomoć korisnicima za cijeli Kanton ali i sa područja Grada Tuzle.

(FENA)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Uspješno završena sezona kornišona u Srednjoj Bosni – otkuplj …

UM “Trik”: Info sesija za mlade evropske ambasadore (YEA) …

VIDEO/Bundevu od 22 kilograma, kineske pečenjke i druge proizvode Mej …

Kalesijka boračka udruženja pridružuju se protestima u Sarajevu, tr …

Na likovnoj koloniji “KLIK 2024” cilj predstaviti potencijale i l …

CLOSE
CLOSE