Kalesija

Pojačana kontrola prodaje i upotrebe pirotehnike u TK

petarde1-580x350Prednovogodišnji dani vrijeme su sumiranja godine, odmora, ali i povećane upotrebe pirotehničkih sredstava. Najčešći korisnici su djeca, a povrede tokom korištenja ove robe nisu rijetkost. Mnogobrojni prodavci, pirotehniku prodaju nelegalno. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona poduzimaju pojačane mjere kontrole prodaje pomenute robe.

Povećana upotreba pirotehničkih sredstava česta je pojava pred novogodišnje praznike. Po iskustvima od ranije, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona sačinili su plan operativnih aktivnosti s ciljem suzbijanja narušavanja javnog reda i mira. Odnosi se to i na prodaju pirotehničkih sredstava. Od nelegalnog prodavca ove robe u Živinicama već je oduzeta veća količina pirotehnike.

”Oduzeli su negdje preko sedam hiljada pirotehničkih sredstava, to je odmah oduzeto, licu je izdat prekršajni nalog, izrečena kazna koja je predviđena zakonom od 50 do 500 KM”, kaže Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK prenosi Slon.

Sva pirotehnička sredstva koja se prodaju bez odobrenja nadležnog organa se oduzimaju, te se prodavači kažnjavaju. Zakonom o javnom redu i miru, osobama koje koriste pirotehnička sredstva mogu se izreći kazne od 100 do 1.000 maraka. Najčešći korisnici pirotehnike su maloljetnici.

”Obzirom iz iskustava, da se u većini slučajeva radi o maloljetnim licima koja koriste pirotehnoička sredstva, shodno ovom zakonu, njihovi staratelji, odnosno odgajatelji su odgovorni, tako da će roditelji snositi ove novčane sankcije, ako njihova djeca budu uhvaćena u prekršaju, da koriste ova pirotehnička sredstva. Ovu priliku bi iskoristili da zamolimo roditelje da povedu kontrolu kako njihova djeca troše novac koji im daju za sendviče”, ističe Šarić.

Zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, veliki broj maloljetnih osoba zadobije određene povrede. To su uglavnom povrede ekstremiteta, šake, lica i očiju. Šarić naglašava da će policija i u narednim danima poduzeti sve da se prekršioci Zakona o javnom redu i miru adekvatno kazne a sve u cilju smanjenja broja povreda od pirotehnike. Posebna kontrola će se vršiti na mjestima oko škola i ugostiteljskih objekata.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Uspješno završena sezona kornišona u Srednjoj Bosni – otkuplj …

UM “Trik”: Info sesija za mlade evropske ambasadore (YEA) …

VIDEO/Bundevu od 22 kilograma, kineske pečenjke i druge proizvode Mej …

Kalesijka boračka udruženja pridružuju se protestima u Sarajevu, tr …

Na likovnoj koloniji “KLIK 2024” cilj predstaviti potencijale i l …

CLOSE
CLOSE