Kalesija 15°

Kasarna u Dubravama otvorila vrata za učenike

dubrave9
U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, 5.pješadijska brigada danas je na lokaciji kasarne i zračne baze „Dubrave” Živinice, upriličila prezentaciju operativnih sposobnosti pripadnika OS BiH kroz dvije mini vježbe. Učenicima osnovnih škola iz Tuzle i Kalesije predstavljeno je naoružanje i oprema kojima raspolažu jedinice OS BiH razmještene na ovoj lokaciji.

Učenici su u kasarni “Dubrave” vidjeli vježbu jedinica vojne policije. Prisustvovali su i vježbi alpinističkih vještina izviđačkih jedinica. Vidjeli su tenkove, oklopne transportere, četu atomsko-biološke-hemijske odbrane, deminerske aktivnosti… Ovi sadržaji su im plijenili pažnju. Učenici su vidjeli kako je vojska organizovana, te su mnogi poželjeli biti vojnici.

Kasarna i aerodrom “Dubrave” je kompleks u kojem dnevno boravi i do 800 vojnika iz različitih jedninica oružanih snaga BiH. Vojska se ovdje priprema za razne misije propisane Zakonom o odbrani. Na Dubravama se vojska vježba da čuva mir i brani teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Osim Dana otvorenih vrata u Dubravama, 5. pješadijska brigada će imati istupe u Brčkom, Bijeljini, Maglaju i Žepču. Ove godine, 1. decembra bit će obilježena 9-ta godišnjica od formiranje Oružanih snaga BiH.
Emina Ibrić

(zivinice.ba/kalesija.info)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

Najava utakmica u kantonalnim ligama

U Živinicama će prigodnim sadržajima biti obilježen Međunarodni d …

Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom …

Servisne informacije iz Živinica (20. 9. 2024.)

CLOSE
CLOSE