Kalesija 16°

Vijećnici usvojili Rebalans Budžeta

Kalesija_info06Općinsko vijeće Kalesija je  na 15.redovnoj sjednici usvojilo Odluku  o rebalansu budžeta općine Kalesija za 2014.godinu u iznosu od 7.844.365 KM. Podsjećamo, predloženi budžet usvojen u decembru prošle godine  iznosio je  7.237.484 KM.

Radi se o povećanju  budžetskih sredstava u iznosu od 606 hiljada KM ili oko 8 % u odnosu na predloženi budžet za ovu godinu. Višak prihoda u najvećoj mjeri je proizvod ne realizovanih projekata iz prošle godine, dok se drugi dio odnosi na uštede u vidu materijalnih i drugih troškova. U projekte koji 2013.godine nisu realizovani, između ostalih, spadaju izgradnja vodovoda u MZ Sarači – Lipovice u iznosu od 81.hiljadu KM , rekonstrukcija bazena u Kalesiji u iznosu od 35 hiljada KM, 49 hiljada KM namijenjenih za odvodnju oborinskih voda. Rebalansom općinskog budžeta povećana su sredstva za stipendiranje od 10 hiljada KM,  adaptaciju objekata po MZ-a i volonterski rad po 50 hiljada KM, nastavak gradnje sportske dvorane  20 hljada KM…

Prihvaćen je i Izvještaj o izvršenju budžeta i Izvještaj o radu općinskog načelnika za prošlu godinu. Općinsko vijeće je  izabralo tri člana Općinske izborne komisije. Povjerenje vijećnika ponovo su dobili  Hajrudin Huseinović i Perica Draškić, koji su i do sada obnašali ove dužnosti, dok je novi član izborne komisije Selma Bećić. Za predsjednika Općinske izborne komisije Kalesija ponovo  je izabran Hajrudin Huseinović.

Vijećnici su podržali i Izvještaj o radu Zajedničkog pravobranilaštva Kalesija i Sapna za 2013.godinu i  Odluku o uslovima i načinu dodjele u zakup stambenog prostora u vlasništvu općine Kalesija.

Usvojen je i Plan upisa učenika u školsku 2014/2015 godinu.

Nakon višemjesečne rasprave o statutsu zemljišta koje već godinama koristi ZZ „Voćar“, Općinsko vijeće je donijelo rješenje o ukidanju prava korištenja pomenutog zemljišta. Prema riječima Halila Aščića, općinskog pravobranioca, predmet izuzimanja su sve nekretnine osim dijela površine od 3 dumuna i 40 kvadrata, gdje je „Voćar“ dokazao vlasništvo nad imovinom.  Prema njegovim riječima općina će dobiti zemljište, a izgrađeni objekti će i dalje ostati u vlasništvu „Voćara“, jer općina Kalesija nema dokaza da je gradila  objekate koje koristi ZZ „Voćar“ – Kalesija.

Kalesija on line/Radio Feral

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Promocijom romana „Iza rešetaka ljubavi“, počela je 29. manifest …

Konkretne aktivnosti Vlade TK na prevenciji poplava: Hidrološka mjern …

Umra novembar-decembar sa kalesijskom agencijom

Ajnur Šišić frizer iz Živinica, putuje na prestižno takmičenje u …

U Domu zdravlja Živinice obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

CLOSE
CLOSE