Kalesija 16°

FOTO-VIDEO: Medijska prezentacija deminiranja na lokalitetu “Kazin Tuk”

Od rata do danas na području općine Kalesija život od mina su izgubile tri osobe dok je devet povrijeđeno. Još uvijek su velike površine zemljišta pod minama. Zahvaljući općinskom načelniku Rasimu Omeroviću Oružane snage BiH su počele deminiranje na lokalitetu “Kazin Tuk” na poljoprivrednom dobru Spreča. Danas je tim povodom održana i medijska prezentacija deminiranja na ovom lokalitertu, kao i načinu na koji se deminiranje izvodi.

Kalesija_info59

“Kada smo došli ovdje da vršimo deminiranje veliku pomoć nam je pružio načelbnik Omerović koji je obezbjedio putnu komunikaciju za naše deminere”, kazao je za Kalesija online brigadni general Sakib Forić.

Za sada se deminiranje izvodi pomoću mašine koja ima zadatak da rstrese zemljište, nakon čega se koriste psi za detekciju metala, a tek onda demineri nastupaju.

Kalesija_info46

“Ovi momci mogu slobodno rade na volonterskoj osnovi, i mi se nadamo da će do naredne godine na ovoj površini biti zasijane poljoprivredne kulture”, rekao je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zdenko Tadić.

Ovo čišćenje ima za cilj i povezivanje dvije općine Kalesija i Osmaci, a već je Općinsko vijeće Kalesija ovaj put uplanilo tako da bi nakon deminiranja trebao koristiti i u civilne svrhe.

Kalesija_info22

“Pored Kalesije ovaj projekat Oružane snage provode i na području Banovića, Gradačca, Tuzle, Zvornika, Milića, Srebrenice i Orašja. Mi smo uvijek davali podršku ovakvim projektima i naravno Kalesija uvijek im stoji na raspolaganju kao i naša Civilna zaštita”. ističe načelnik Rasim Omerović.

Kalesija.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Promocijom romana „Iza rešetaka ljubavi“, počela je 29. manifest …

Konkretne aktivnosti Vlade TK na prevenciji poplava: Hidrološka mjern …

Umra novembar-decembar sa kalesijskom agencijom

Ajnur Šišić frizer iz Živinica, putuje na prestižno takmičenje u …

U Domu zdravlja Živinice obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

CLOSE
CLOSE