Kalesija 15°

Na rijeci Spreči počinje gradnja hidrocentrala

sprecaNa rijeci Spreči između federalne opštine Gračanica i opštine Petrovo u Republici Srpskoj planirana je izgradnja prve mini hidrocentrale u šta će preduzeće “EEH-Hidroenergija” iz Gračanice u naredne tri godine investirati 4.000.000 KM. Trenutno se radi na dobijanju ekološke dozvole, poslije čega slijedi projektovanje centrale i javna rasprava na kojoj će zainteresovani iznijeti primjedbe.

Mišljenje o ovom projektu dali su danas u Petrovu stanovnici ove lokalne zajednice, investitor, predstavnici Tuzlanskog kantona i poljoprivrednici iz Petrova, čije su njive u blizini buduće elektrane. Investitor će u okviru projekta očistiti 700 metara korita rijeke Spreče i urediti obje njene obale u toj dužini. Najavljeno je da će biti saniran i oštećeni most na putu Petrovo – Donja Orahovica, a dvije opštine imat će i koncesionu naknadu.

Direktor “EEH-Hidroenergija” Edin Osmanović izjavio je Srni da će to preduzeće redovno održavati riječno korito i da je firma spremna da sa opštinama Gračanica i Petrovo nakon izgradnje elektrane kandiduje IPA fondovima EU kompletno uređenje korita Spreče.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković smatra da u realizaciji ovog projekta “neće biti nikakvih problema” i da će opštine Petrovo i Gračanica dobiti proizvodni subjekat koji će podržati budžete BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i opština Petrovo i Gračanica.

Skupština opštine Petrovo 11. jula dala je saglasnost za izdavanje prethodne vodne saglasnosti preduzeću “EEH-Hidroenergija” radi izgradnje protočne mini hidroelektrane na Spreči, koja je međuentiteska linija između Republike Srpske i FBiH, odnosno opština Petrovo i Gračanica.

Odbornici su tada od investitora zatražili garanciju da neće biti plavljeno obradivo zemljište u Sprečanskom polju, na području opštine Petrovo piše SRNA.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Putevi u BiH: Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (9. 10. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (9. 10. 2024.)

Centralna banka BiH uvodi jedinstvenu naknadu za obavljanje platnih tr …

Mersudin Ahmetović u trenerskim vodama, radit će s bivšim igračem …

CLOSE
CLOSE