Kalesija 15°

Saradnja Kalesije s partnerima iz Hrvatske: Zajedničkim projektom do IPA-fondova Evropske unije

rasim i delegacijaOpćina Kalesija i hrvatski grad Otok u Vukovarsko-srijemskoj županiji pripremaju u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju Tuzla zajednički projekat koji bi trebao rezultirati dobijanjem sredstava iz IPA-fondova Evropske unije. Tim povodom u Kalesiji je danas boravila delegacija iz Otoka, predvođena gradonačelnikom Josipom Šarićem. S Rasimom Omerovićem, načelnikom Kalesije i njegovim saradnicima, razgovarano je o konkretnim koracima za realizaciju projekta. U konačnici, ako projekat bude prihvaćen, Kalesija i Otok bi mogli dobiti od 100 do 300 hiljada eura iz fondova Evropske unije za njegovu realizaciju.

Riječ je o projektu primarne selekcije krutog otpada. Ukoliko projekat bude odobren, u Kalesiji bi trebalo da budu postavljeni kontejneri za selekciju krutog otpada i to na  86 lokacija.

– Vjerujemo da ćemo uspjeti u realizaciji ovo projekta i da je ovo samo jedan u nizu zajedničkih projekata u okviru prekogranične saradanje. Činjenica je da je Hrvatska članica Evropske unije, što je interesantno našim partnerima u Kalesiji, ali interesantno je i nama, jer i nama trebaju partneri u općinama iz država koje nisu u EU, kazao je Josip Šarić, gradonačelnik Otoka.

On dodaje da su Kalesija i Otok slične sredine, stradale u ratu, s puno materijalne štete i ljudskih žrtava, što može biti poveznica za saradnju. Izrazio je nadu da je ovaj projekat samo početak saradnje Otoka i Kalesije.

Njegovo mišljenje dijeli i načelnik Kalesije Rasim Omerović. Otok nije jedini grad u Hrvatskoj s kojim Kalesija sarađuje u projektima koji se finansiraju iz sredstava IPA-fondova EU.

-Ovo je naš treći projekat s partnerima iz Hrvatske, a realiziramo i jedan sa partnerom iz Srbije. Nama je jako bitno da smo uspostavili veze i da imamo partnere koji su sada u Evropskoj uniji, kazao je Omerović.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, koji je partner u projektu, kazala je da je uloga Centra edukacija i promocija projekta, te da će on donijeti mnogo koristi za građane Kalesije, piše bportal.ba.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Centralna banka BiH uvodi jedinstvenu naknadu za obavljanje platnih tr …

Mersudin Ahmetović u trenerskim vodama, radit će s bivšim igračem …

Igrao za Njemačku protiv BiH, sada će u dresu Zmajeva nastupiti prot …

Uspješno relizovan projekat “Bolje spriječiti nego liječiti”

Kalesija prednjači sa najvećom površinom koja je planirana za sjetv …

CLOSE
CLOSE