Kalesija 15°

U povodu Kurban-bajrama u OŠ „Rainci Gornji“ djeca iz Kalesije, KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla, „Desanka Maksimović“ Čelopek, „Petar Kočić“ Kozluk

U saradnji sa organizacijom „World Vision“  JU OŠ „Rainci Gornji“ bila je organizator i domaćin radionice u okviru projekta „Međureligijsko razumijevanje“. Posebnost ove radionice je u tome što učesnici nisu bili samo učenici ove škole, nego i učenici iz KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla, OŠ „Desanka Maksimović“ Čelopek,  OŠ „Petar Kočić“ Kozluk, te učenici iz osnovnih „Kalesija“, „Tojšići“ i „Memići“.

foto1 (Small)

Ciljevi radionice su:

–          Upoznavanje sa različitim vjerskim blagdanima i njihovim običajima sa akcentom, ovog puta, na islamski Kurban-bajram.

–          Razvijanje pozitivnih stavova prema drugima i drugačijima

–          Promoviranje zajedničkih moralnih vrijednosti

–          Podsticanje na solidarnost i humanost

–          Razvoj kreativnosti kod djece.

foto2 (Small)

Prisutne je sa posebnostima, vrijednostima i običajima vezanim za Kurban-bajram upoznala nastavnica islamske vjeronauke Sadika Mehmedović. Istakla je da Kurban-bajram implicira snagu vjere i pokornosti Bogu, ali i lijep odnos, darivanje i brigu za komšije i siromašne te naglasila kako naša različitost nije naša slabost, već naša snaga.

foto7 (Small)

 Aktivnosti koje su uslijedile nakon njenog obraćanja su: formiranje „stabla dobrih djela“, kreativna radionica gdje su učenici izrađivali blagdanske čestitike i lutku “ovca” (s obzirom da je i to jedan od simbola Kurban-bajrama), te obilazak nekoliko porodica (komšija, ali i onih koji su u stanju socijalne potrebe) radi dijeljenja kurbana, bajramskih poklona i čestitki koje su učenici tokom radionice izradili.

 

(Kalesija.com)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Centralna banka BiH uvodi jedinstvenu naknadu za obavljanje platnih tr …

Mersudin Ahmetović u trenerskim vodama, radit će s bivšim igračem …

Igrao za Njemačku protiv BiH, sada će u dresu Zmajeva nastupiti prot …

Uspješno relizovan projekat “Bolje spriječiti nego liječiti”

Kalesija prednjači sa najvećom površinom koja je planirana za sjetv …

CLOSE
CLOSE