Kalesija

G. Vukovije: Roditelji ne žele djecu u kombinovanom odjeljenju

1233372_10201992111074307_757106385_n

I u područnoj školi Gornje Vukovije, koja pripada centralnoj OŠ “Vukovije”, prisutan je problem u vezi sa kombinovanim odjeljenjima. Naime, odlukom Ministarstva za obrazovanje Vlade TK-a, formirano je kombinovano odjeljenje kojeg čine 24 učenika, 10 učenika prvog razreda i 14 učenika trećeg razreda.

Roditelji djece su se pobunili protiv ove odluke i minuli četvrtak i petak njihova djeca nisu pohađala nastavu. Prethodno su bili uputili zahtev Ministarstvu tražeći da se uvedu čista odjeljenja. S obzirom da od Ministarstva nisu dobili nikakav odgovor, odlučili su se na obustavu nastave.  Na njihovoj strani su i pedagoški standardi koje je Vlada TK-a usvojila u junu ove godine, u kojima se kaže da kombinovana odjeljenja mogu imati maksimalno 22 učenika.

 

970711_10201992110994305_1815133578_n

Od Izeta Jajčevića, predsjednika Školskog odbora OŠ Vukovije, i Zijada Subašića, direktora škole, saznajemo da su djeca danas, u ponedjeljak, ipak bila na nastavi.

– Danas (u ponedjeljak) smo sa predstavnicima roditelja, predsjednikom Školskog odbora Jajčevićem i Mujom Mešanovićem, vijećnikom u Općinskom vijeću Kalesija, posjetili Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta kako bismo riješili ovaj problem. Nije bilo ministra Adema Šehidića pa nam niko iz Ministarstva nije mogao ništa konkretno reći, osim što su i sami svjesni da su roditelji u pravu. S roditeljima smo se dogovorili da djeca danas krenu u školu, a od ministra očekujemo da se već danas ili sutra očituje u vezi sa ovim problemom, kaže direktor Zijad Subašić.

Roditelji su čvrsto riješeni da istraju u namjeri da njihova djeca ne pohađaju nastavu u kombinovanom odjeljenju, već u čistim odjeljenjima. Ne promijeni li Ministarstvo odluku, ponovo će obustaviti odlazak djece na nastavu.

 Kalesija Online/F.S.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Proaktiva: U petak manifestacija “Kalesijski šampioni znanja …

Prvi avion AJeta iz Istanbula sletio u Tuzlu

Pohvalan gest volontera u selu Zlate: Ispod urušenih ostataka kuće s …

Gosti i vakifi iz Kuvajta prilikom posjete Medžlisu Islamske zajednic …

Sportska oprema Winner: Oglas za posao

CLOSE
CLOSE