Kalesija 13°

BiH prijeti potpuna blokada novca iz EU

BiH je posljednjih godina izgubila puno na kredibilitetu, jer mnoga obećanja koja je vlast dala Briselu nisu ispunjena. Ako se ovakvo stanje nastavi, bojim se da će novac iz fondova EU za BiH biti potpuno obustavljen.

Izjavila je ovo “Glasu Srpske” poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon i dodala da mnogi u Briselu, političari i evropske vlade, gube strpljenje za BiH.

– Ekonomska i finansijska situacija u zemlji je loša, vlasti nisu uradile ništa na ispunjavanju obaveza prema Briselu i ispunjavanju evropske agende. Riječju, nema nikakvog napretka. Ljudi u BiH zaslužuju da se nešto pozitivno desi i nadam se da će prilikom susreta svih političkih lidera sa komesarom za proširenje EU u Briselu 1. oktobra donijeti pozitivnu vijest o sprovođenju odluke “Sejdić-Finci” – rekla je Fajonova.

Kazala je da je pitanje sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u “slučaju Sejdić-Finci” obaveza koju je BiH trebalo davno da ispuni i da su prošli svi krajnji rokovi do kada je to trebalo da bude urađeno.

– Nadam se da je moguće pronaći neko rješenje, jer se u suprotnom dovodi u pitanje priznavanje rezultata izbora, ali i isplata novca iz evropskih fondova – kazala je ona i dodala da bi, s obzirom na to da je riječ o novcu koji BiH i te kako nedostaje, političari trebalo da udruže snage da do njega dođu.

– Smatram da su ozbiljne prijetnje da će BiH ostati bez sredstava iz IPA fondova. Puno obećanja koja je vlast dala Briselu nije ispunjeno. Neka sredstva već sada ne dolaze u BiH. Ako se ovakvo stanje nastavi, bojim se da će ta sredstva biti potpuno obustavljena – rekla je Fajonova.

Naglasila je da BiH mora pokazati EU i međunarodnoj zajednici da je kredibilna.

– Sada je sva odgovornost u rukama političara u BiH – kazala je ona.
Bezvizni režim

Fajonova je kazala da se u tijelima EU već uveliko razgovara o uvođenju mehanizma suspenzije bezviznog režima, i to ne samo za BiH.

– Ako broj azilanata iz BiH bude rastao, onda postoji mogućnost da bezvizni režim bude suspendovan. Sve su to vrlo osjetljive stvari i veoma je bitno da svi odgovorni političari u zemlji udruže snage i povuku BiH naprijed – rekla je Fajonova.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Objavljena lista najrazvijenijih i najnerazvijenijih općina u BiH: Ka …

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Bosna” i “MladostR …

Resorna ministarstva TK upriličila prijem za članove reprezentacije …

Počinje sanacija puta OŠ Vukovije-Ćive

Italijani priželjkuju senzacionalan povratak Pjanića, potpisao bi za …

CLOSE
CLOSE