Kalesija

U četvrtak i petak tribine, u ponedjeljak Bakir Izetbegović otvara izložbu fotografija o Aliji Izetbegoviću

Nakon vrlo uspješno organiziranog Ljetnog sajma knjige, U Kalesiji se nastavlja manifestacija “Dani Povelje”. U četvrtak, 29. avgusta, sa početkom u 15,00 sati, u Gradskob biblioteci Kalesija bit će upriličena javna tribina: “Karakteristike popisa stanovništva u BiH (1879 – 1991)”. Uvodničari su prof. dr. Sead Selimović, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, i prof. dr. Nijaz Karić, prorektor za nastavu na Filozofskom fakultetu u Tuzli. S obzirom na aktuelnost teme i na kvalitet uvodničara, očekuje se prisustvo velikog broja posjetilaca.

I sutradan, u petak, 30. avgusta, u 15,00 sati, će se održati još jedna tribina. Ovoha puta tema je: “Dovišta na području kalesijske općine kroz povijest i značaj dove u životu muslimana”. Uvodničari su Šefko ef. Sulejmanović, profesor u Behram-begovoj medresi, prof. dr. Senaid Hadžić, ministar u Vladi TK-a, prof. dr. Nijaz Karić, prorektor za nastavu na Filozofskom fakultetu u Tuzli, mr. Dževad Tosunbegović i Samir Halilović, profesor historije i predsjednik UG “Ornament”. Na ovoj tribini će biti predstavljen projekat oživljavanja dovišta iznad Hajvaza pokraj Pašinog puta, u blizini lokaliteta Orlić, gdje su nekad održavane kišne dove. Gost tribune će biti i 75-togodišnji Avdo Karić iz Hajvaza, koji je kao dječak prisustvovao tim dovama i koji će kazivati sjećanja o dovi u Hajvazima.

U ponedjeljak, 2. septembra, u saradnji sa Muzejom “Alija Izetbegović”, a u povodu obilježavanja 10. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegobvine, u galerijsom prostoru BKC-a, bit će otvorena “Izložba fotografija o liku i djelu r. Alije Izetbegovića”. Na otvaranju izložbe će govoriti: Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Rasim Omerović, načelnik, i Adnan Žiško, direktor Muzeja “Alija Izetbegović”.

Organizatori manifestacije “Dani Povelje” su Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod Kalesija. Suorganizatori su i JU BKC “Alija Izetbegović”, UG “Ornament”, te BZK Preporod Zvornik, BZK Preporod Sapna i BZK Preporod Osmaci.

plakat alija

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Proaktiva: U petak manifestacija “Kalesijski šampioni znanja …

Prvi avion AJeta iz Istanbula sletio u Tuzlu

Pohvalan gest volontera u selu Zlate: Ispod urušenih ostataka kuće s …

Gosti i vakifi iz Kuvajta prilikom posjete Medžlisu Islamske zajednic …

Sportska oprema Winner: Oglas za posao

CLOSE
CLOSE