Kalesija 11°

Kalesijac Benjamin Hasanović prvak je Austrije u plivanju

 Želi plivati za BiH na Olimpijadi

Već smo pisali o Benjaminu Hasanović, 12-togodišnjem dječaku, koji u Austriji postiže izvanredne rezultate u plivanju. Ima daleko više medalja nego godina. Nedavno je postao i prvak Austrije u disciplini 200 metara prsno i osvojio zlatnu medalju. Na 100 metara prsno osvojio je srebrenu medalju. Benjamin već sada ima znatno više medalja nego godina. Na tome ne želi stati. Njegov cilj je da sa ovako uspješnim rezultatima nastavi i u godinama koje su pred njim, te da u seniorskoj konkurenciji, kad za to dođe vrijeme, nastupi na Olimpijadi pod zastavom Bosne i Hercegovine.
Benjamin sa roditeljima živi u u autrijskom gradu Insbrucku. Pliva još od pete godine. Trenutno nastupa u plivačkom klubu SC Kruder Zirl. Kažemo trenutno jer ovog dječaka i veći austrijski klubovi žele vidjeti u svojim redovima.
Nedavno je Benjamin nakratko boravio i u Bosni. Nije propustio priliku da se okupa u Panonskom jezeru u Tuzli. Kaže da bi volio nastupati na nekom plivačkom takmičenju u Bosni.
S obzirom da je rođen i odrastao u Austriji, Benjamin bolje govori njemački nego bosanski jezik. No, ni to nije problem, prijatelji njegovog oca Nevresa Hasanovića, nekadašnjeg golmana Gornjih Rainaca, Miljanovaca i kalesijskog Jedinstva, koji pruža veliku podršku svome sinu, u šali vele: „Ništa ti ne brini, kad upozna curu iz Bosne, naučit će on uz nju bosanski jezik, ali će od nje teško moći do riječi.“

plivanje

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Proaktiva: U petak manifestacija “Kalesijski šampioni znanja …

Prvi avion AJeta iz Istanbula sletio u Tuzlu

Pohvalan gest volontera u selu Zlate: Ispod urušenih ostataka kuće s …

Gosti i vakifi iz Kuvajta prilikom posjete Medžlisu Islamske zajednic …

Sportska oprema Winner: Oglas za posao

CLOSE
CLOSE