Kalesija 19°

U Saračima na Dan šehida dženaza žrtvama iz II svjetskog rata

omerU toku mjeseca ramazana 1434.hidžretske godine/2013. po Miladu, mještani Sarača, naseljenog mjesta nedaleko od Kalesije, aktivno su se uključili u povratak dragih osoba u njihovu  memoriju,  a sve su  poginule  tokom II svjetskog rata , želeći  tako dati  svoj aktivan doprinos   što preciznijem  utvrđivanju  broja  tih žrtava iz Sarača, gdje su stradali i od koje puške i od čijeg noža.

Istražili su koliko ih je ubijeno u partizanskim logorima i kolonama smrti, ali i od drugih naoružanih vojnih formacija kao što su nacističke, ustaške i četničke.

Za sve stradale  mlade saračke  Bošnjake u  periodu  od 1941 – 1945. godine , grupa entuzijasta je uspjela animirati mnogobrojne Saračane da  se  imena i prezimena  tih žrtava uklešu na jedan bašluk- obilježje sa sljedećom porukom:

”Vratiti u sjećanje drage osobe – to je naša namjera. U tuđim ratovima i za tuđe interese i državne tvorevine u II svjetskom ratu izginuli su ovi  sarački mladići: Alić (Huseina) Muhamed, Alibašić( Omera) Ibrahim, Grbić (Ibre) Omer, Hasanović ( Hasana) Muhamed, Hasanović ( Hasana) Halil, Hasanović ( Mustafe) Mehmed, Hasanović ( Ibre) Ibrahim, Baručić (Mehe) Osman, Baručić ( Osmana) Sulejmen,  Čamavdić Avdo,  Čamavdić Avdija,  Zulić ( Adema) Mustafa, Zulić ( Ibre) Mumin.

Nišan obilježje podižu Saračani u 2013. godini/ 1434. h.g.”

Od svih ovih žrtava samo je od Zulić ( Ibre) Mumina sačuvana fotografija u porodičnom foto- albumu.

Na Dan šehida (9. augusta 2013), u petak, poslije džuma namaza obaviće se na Saračkom mezarju salatul – gaibi ( dženaze namaz odsutnim osobama) i tim činom će se, tek nakon nekoliko decenija od  stradanja ovih mladića, izvršiti i davni dug prema njihovim dušama.

Zajedno sa ovim žrtvama dženaze namaz u odsutnosti umrle osobe obaviće se i za Hasanović ( Fejze) Omera, koji je 1953. godine kao vojnik pri samom odsluženju  vojnog roka u JNA, otišao na jednu bezazlenu operaciju( krajnici) i nije nakon te ”operacije” ustao sa  operacionog stola. On je kao Bošnjak bukvalno zaklan.

Tadašnje vojne vlasti nisu dozvolile da se Omer Hasanović  doveze u Sarače i dostojno spremi na bolji svijet.  Čak ni mrtvog rodbina ga nije mogla vidjeti. Vojna je tajna mjesto njegovok pokopa negdje u Novom Sadu ili Petrovaradinu.

Njemu i svim spomenutim  saračkim mladićima (13)  koji izgidoše za tuđe ciljeve, na dženazu će doći svi srodnici i komšije. Ispunjavamo naš dug prema njima.

Kalesija info/bportal

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Amra Gojčić ponovo pokreće akciju prikupljanja pomoći za stanovni …

Izdato narandžasto upozorenje za područja koja su već pogođena pop …

Kulturna manifestacija IKRE: 9. oktobra promocija romana „Iza rešet …

Miralem Huremović osvojio najviše glasova od svih kandidata za Opći …

Tajib Muminović najdugovječniji načelnik jedne općine

CLOSE
CLOSE