Kalesija 15°

Nakon demanta na navode iz knjige: Naser Orić odgovorio kalesijskim borcima

Ibro Huremović, kalesijski ‘Zlatni ljiljan’ i komandir Prnjavorske čete, jedine koja je prva ušla u oslobođenu Kalesiju 23. maja 1992. godine, reagirao je na navode iz knjige ‘Naser Orić-Od Gazimstana do Haga i nazad’.

naser oricHuremović je zatražio javno izvinjenje od srebreničkog komandanta Nasera Orića zbog navoda da je “Kalesija nikad nije bila ni okupirana, jer su se ljudi iz nje bili iselili samo iz bezbjedonosnih razloga. Povukli su se do Tuzle i kasnije se samo nazad vratili.”

– Moram reći da mi ni na kraj pameti nije bilo da moja knjiga uvrijedi bilo kog borca, a posebno ne borce iz Kalesije. Očito, u pitanju je greška koja se potkrala prilikom istraživanja autora, a nipošto o namjeri. U to ime ja se izvinjavam svima koji su se našli pogođeni ovim navodima, posebno porodicama onih koji su svojim životima platili slobodu koju danas imamo. Ja mislim da će moj prijatelj Ibro Huremović, čije ratne zasluge odlično znam, shvatiti o čemu je riječ. Drago mi je što je ovom prilikom riješena i dilema da je Srebrenica, a ne Kalesija, prvi oslobođeni grad – kazao je Naser Orić za Avaz, odgovarajući na pismo Ibre Huremovića.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Miralem Huremović osvojio najviše glasova od svih kandidata za Opći …

Tajib Muminović najdugovječniji načelnik jedne općine

Zudin Mahmutović ostaje načelnik Sapne

Putevi u BiH: Obustavljen saobraćaj od Jablanice prema Mostaru i Blid …

Servisne informacije iz Živinica (7. 10. 2024.)

CLOSE
CLOSE