Kalesija

Predstavljanje učesnika KLIK „Džafići 2013“: Mersada Nuruddina Agović

Umjetnica, doktorant i borac za ljudska prava

Naš portal nastavlaj sa predstavljanjem likovnih umjetnika koji su učestvovali na Kalesijskoj likovnoj koliniji „Džafići 2013“. U ovim prvim ram,aznskim danima učinilo nam se najprikladnijim predstaviti likovnu umjetnicu iz Tuzle Mersadu Nuruddinu Agović, koja je učestvovala i na ranijim kolonijama u Džafićima.

Mersada Nuruddina Agović rođena je 1970. godine u Skoplju, kao prvo od 11-ero djece svojih roditelja. Osnovno obrazovanje stekla je u rodnom gradu, Skoplju. Srednjoškolsko obrazovanje je završila u Rožajama, kao i ,,Behram – begovu medresu” u Tuzli. Fakultet islamskih nauka u Sarajevu upisuje akademske 2002/03. godine na kojem diplomira 2007. godine, čime stiče zvanje profesora islamske teologije. Zaposlena je u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli kao profesorica islamske vjeronauke. 2008.godine upisuje master studij na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, a nakon toga trogodišnji doktorski studij.

Umijeće pisanja arapske kaligrafije rukopisom ,,sulus” i ,,kufi” usavršava kod kaligrafa h.hfz. Abdullaha ef. Budimlije 2000. godine od kada je imala je mnogo samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija) 2003. godine printani mediji je spominju kao ,,Prvu ženu kaligrafa u Bosni i Hercegovini”.
Kao kaligraf i slikar bila je gost mnogih televizijskih i radio emisija: TVT, TVTK, TV,,Slon”, Lukavačka TV, APR Rožaje, Radio Novi Pazar itd. O Mersadi Nuruddini Agović kao profesorici, kaligrafkinji i slikarici pisali su mnogi printani mediji: ,,Dnevni avaz”, ,,Ljiljan”, ,,Azra”, ,,Zehra”, ,,Preporod”, ,,Glas Islama”, kao i mnogi elektronski mediji. U časopisu ,,Bosanska Sumejja” vodila je rubriku ,,Škola kaligrafije”.
Na postdiplomskom studiju se opredjeljuje za izborni predmet ,,Kaligrafija u grafici” koju usavršava kod Prof. dr. Fehima Huskovića. U ovoj oblasti je imala saradnju sa beogradskim profesorom Vanjom Stanišićem koji je njenu kaligrafiju opisao u svojoj knjizi.

Osim predmeta Islamska vjeronauka, predavala je i predmet Religijska kultura, bila voditelj likovno – kaligrafskih sekcija, orijentalne umjetnosti, kolumnista internet portala i scenograf pozorišnih predstava. Tri puta je učestvovala na likovnoj koloniji ,,KLIK Džafići ”: 2011.,2012., i 2013.godine.
Bori se protiv diskriminacija svih vrsta i za slobodu ljudskih prava. Autor je sedamdesetak tekstova u kojima piše protiv vjerske i nacionalne diskriminacije. Posebno se zalaže za prava ugroženih kategorija stanovništva: siročadi, udovica, Roma, invalida i dr. Od stranih jezika aktivno govori makedonski, pasivno arapski i engleski, a služi se albanskim i turskim jezikom.

Inicijator, koordinator i učesnik je mnogih projekata, humanitarnih i socijalnih akcija, te član mnogih udruženja i njihovih upravnih odbora, od kojih bi se mogli izdvojiti Udruženje vjeroučitelja TK i Udruženje likovnih umjetnika TK.

F. S.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nermin Mujkanović proglasio pobjedu na Lokalnim izborima 2024

Zatvorena sva biračka mjesta u Kalesiji: Izlaznost 45,03%

Zatvorena su birališta! Građani BiH su završili s glasanjem na loka …

Živinice: Do 15 sati izlaznost dosegla 35,31%

U Kalesiji na izbore do 15 sati izašlo 11.070 glasača

CLOSE
CLOSE