Kalesija

Kalesija bilježi smanjen broj obrta u odnosu na godinu ranije

Kalesija-Online (23)Vlada TK prihvatila je informaciju o stanju obrta na području Tuzlanskog kantona  za 2012. godinu  i  pravcima  razvoja i uputila je Skupštini TK na usvajanje. Prema  podacima  Federalnog  zavoda  za  statitistiku  u  2012.  godini  na  području Tuzlanskog  kantona  poslovalo je ukupno 10.542 obrta, i ovaj sektor bilježi kontinuiran rast od 2007. godine.

Najveći broj ukupnog obrta u 2012. godini zabilježen je na području općine Tuzla u kojoj se bilježi rast broja registrovanih obrta u periodu 2010-2012. godina. Nakon Tuzle, po broju obrta na području Tuzlanskog kantona prednjače Lukavac, Gračanica i Gradačac u kojima se, također, bilježi kontinuiran rast obrta. Pad broja obrta u 2012. godini u odnosu na prethodne godine zabilježen je u općinama Banovići, Doboj Istok, Kalesija, Kladanj, Srebrenik, Teočak i Živinice.

Neke od konkretnih mjera na čijem iniciranju je potrebno dalje raditi kako bi doprinijeli povoljnijem poslovnom okruženju za obrtništvo su uvođenje komisijskog ispita stručne osposobljenosti za stare i tradicionalne zanate, smanjivanje poreza na firmu ili naziv firme za 20 %, smanjivanje poreza na korištenje javnih površina za 20 %,  smanjivanje komunalne naknade za poslovne prostore za 20 % i izjednačavanje cijene industrijske vode sa cijenom vode za kućanstva.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nermin Mujkanović proglasio pobjedu na Lokalnim izborima 2024

Zatvorena sva biračka mjesta u Kalesiji: Izlaznost 45,03%

Zatvorena su birališta! Građani BiH su završili s glasanjem na loka …

Živinice: Do 15 sati izlaznost dosegla 35,31%

U Kalesiji na izbore do 15 sati izašlo 11.070 glasača

CLOSE
CLOSE