Kalesija 14°

Vijećnička inicijativa dr. Sc. Seada Selimovića: Ubrzati ovjeru zdravstvenih knjižica

Proteklih dana svi smo u Kalesiji bili svjedoci velikih gužvi ispred vrata kancelarija Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a – poslovnica Kalesija. Da bi se zalijepila markica na zdravstvenu knjižicu, ili ovjerila zdravstvena knjižica, građani su bili prisiljeni po nekoliko sati čekati u redu. Otežavajuća okolnost je bila i što su prostorije tijesne i neuslovne, što je stvaralo još veću nervozu kod građana.

Na ovaj problem ukazao je i vijećnik BPS-a dr. sc. Sead Selimović na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija, koji je pokrenuo vijećnički inicijativu da se Općinsko vijeće Kalesija traži od Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da u poslovnici Kalesija poveća kapacitet rada, na način da poveća broj davaoca usluga građanima ili da se organizuje rad u dvije smjene.

U obrazloženju inicijative je naveo da su u poslednja dva mjeseca u prostorijama Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a, poslovnica Kalesija, stvorene velike gužve prilikom ovjere knjižica.

– Navedeni problem je nastupio jer se zbog neredovnih uplata doprinosa prema ZZO, od strane poslodavaca vrši ovjera knjižica svaki mjesec ili nekoliko puta u mjesecu. Sve ovo dovelo je do povećanja kapaciteta usluga od strane uposlenih i stvaranja redova pacijenata koji se nekada mogu vidjeti i ispred prostorije zavoda. Naglašavamo da se za jedan mjesec u JZU Dom zdravlja Kalesija obavi oko 20.000 pregleda, a svi pacijenti treba da imaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu, da bi dobili lijekove sa esencijalne liste, jer ukoliko se to ne ispoštuje njihovi recepti će biti poništeni i vraćeni na ponovno propisivanje ili proslijeđeni nadležnoj apoteci na fakturisanje, a svjedoci smo postojećeg nedostatka recepata u DZ-a. Često se dešavaju i nemile scene u redovima za ovjeru, jer često bude potreba za hitnim pregledima pacijenata, što izaziva nezadovoljstvo kod ljudi koji već čekaju u redu za ovjeru, što stvara frustraciju i konfliktnu situaciju kod onih koji čekaju na uslugu a često i kod uposlenih, koji fizički ne mogu zadovoljiti kapacitet potreba, naveo je u svojoj inicijativi dr. sc. Sead Selimović, tražeći da OV Kalesija uputi pismeni dopis prema ZZO TK, da se u poslovnici ZZO u Kalesiji, poveća kapacitet usluga povećanjem kapaciteta uposlenika ili organizovanjem rada u dvije smjene.

Kalesija Online / F.Sinanović

selimovic

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nerminin recept za krofnice

Heroj iz Donje Jablanice: Ernad je dao svoj život da bi spasio komši …

U Jablanici proglašena trodnevna žalost

U Kalesiji na izbore do 11 sati izašlo 4.494 glasača

Tuzlanski kanton uputio prve oblike pomoći unesrećenom stanovništvu …

CLOSE
CLOSE