Kalesija 14°

Referendum u Miljanovcima kod Kalesije: Brdo se otcijepilo od Miljanovaca

U skladu sa odlukom Općinskog vijeća Kalesija, mještani naseljenog mjesta Brdo, koje pripada kalesijskoj mjesnoj zajednici Miljanovci, u subotu, 1. juna, su izašli na referendum i glasali o izdvajanju zaseoka Brdo iz sastava MZ Miljanovci i pripajanja susjednoj MZ Sarači – Lipovice. Pravo glasa, kao i na izborima, imali su svi građani sa navršenih 18 godina života, ukupno njih 126. Predsjednik biračkog odbora bio je Hazim Alibašić, a njegov zamjenik Halid Zahirović. U ovom zaseoku inače uglavnom žive familije Alibašić i Zahirović.
Od Sakiba Hasanovića, predsjednika MZ Saraći – Lipovice, saznajemo da je na glasanje izašao 81 mještanin. Svi oni su glasali za otcjepljenje Brda od Miljanovaca i pripajanje Saračima. Odluku o izdvajanju morat će potvrditi Općinsko vijeće Kalesija.
– Sve je proteklo u najboljem redu. Mještani su tako glasali i treba poštovati njihovu volju. I do sada su praktično bili naslonjeni na Sarače korištenjnjem puta, struje, vode, džamije, trgovine i svega ostalog, kazuje Sakib Hasanović.
Pred trgovinom u kojoj se obavljalo glasanje smo zatekli i Nijaza Alibašića koji je među prvima izašao na mjesni referendum. Iako je glasanje bilo tajno, i prije rezultata Nijaz Alibašić nam je kazao da je on glasao za otcjepljenje te da će isto uraditi većina mještana.
Na glasanje nije zašlo 45 mještana. Ne radi se o tome da su svi oni protiv otcjepljenja, već o tome da je riječ uglavnom o ljudima koji rade u inozemstvu, ili se, jednostavno, taj dan nisu zatekli u svome mjestu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nerminin recept za krofnice

Heroj iz Donje Jablanice: Ernad je dao svoj život da bi spasio komši …

U Jablanici proglašena trodnevna žalost

U Kalesiji na izbore do 11 sati izašlo 4.494 glasača

Tuzlanski kanton uputio prve oblike pomoći unesrećenom stanovništvu …

CLOSE
CLOSE