Kalesija 13°

Intervju: Azra Gazibegović, učenica generacije u MSŠ Kalesija

Sami se moramo boriti za svoja prava i bolju sadašnjost i budućnost

Za učenika generacija u MSŠ Kalesija u 2012/2013. proglašena je Azra Gazibegović. Završila je ekonomsku školu. Osim škole i druženja, pronalazi vremena i za volontiranje. U nastavku vam donosimo interviju sa Azrom.
– Šta planiraš studirati?
Azra Gazibegović: Planovi za studiranje sada su već postali konačna odluka, a moj izbor je Elektrotehnički fakultet u Tuzli.
– Najdraži predmet?
Azra Gazibegović: Gotovo svi predmeti su mi najdraži, ali izdvojit ću na prvom mjestu matematiku, a zatim engleski i bosanski jezik.
– Ima li recept kako se postaje učenik generacije?
Azra Gazibegović: Naravno da ima. Onaj koji sam ja koristila podrazumijevao je sljedeće: rad, rad i rad, trud, redovno učenje, disciplina i dosta odricanja. Ali, naravno, osim toga, jako je važna podrška porodice, prijatelja i profesora koju sam ja imala od samog početka, i jako sam im zahvalna na tome.
– Najdraži nastavnik, profesor?
Azra Gazibegović: Moram iskreno reći da svi profesori koji su mi predavali su ostavili posebne utiske na mene i jako mi je teško izdvojiti najdražeg, ali onaj koji je ostavio jako puno pozitivnih uspomena jeste profesor matematike Bećir Aljić.
– Šta si naučila u školi što nećeš nikad zaboravit?
Azra Gazibegović: Naučila sam da u životu ništa ne pada sa neba i da, ako želim nešto postići, onda moram ustati i boriti se za to. Također sam naučila da su prijateljstva nešto što vrijedi čuvati i da je iznad svega najvažnije biti čovjek. Sve ostalo je prolazno.
– Volontiraš u mnogi organizacijama. Možeš li nam reći koje su to organizacije i kako pronalaziš vremena za sve to?
Azra Gazibegović: Već 4 godine volontiram u Crvenom križu općine Kalesija, a od prošle godine volonter sam i Fondacije tuzlanske zajednice preko programa Omladinske banke Kalesija. Također, od ove godine volonter sam i u akciji Let's do it Kalesija. Vrijeme jeste ograničavajući faktor ali s obzirom da volontiranje za mene predstavlja jedan sasvim novi svijet u kojem stičem prijateljstva, znanje i iskustva, apsolutno mi nije teško pronaći vrijeme za to.
– Tvoja poruka mladima?
Azra Gazibegović: Mladima, pogotovo onima koji ostaju u Bosni i Hercegovini, poručujem da obrazovanje postave na prvo mjesto u svom životu jer to je jedini način da savladaju sve prepreke koje nam se nameću svakodnevno. Također, jako je važno i da se probude, da postanu aktivni u svojoj zajednici, da ne dozvole da sistem odraslih upravlja njihovom sudbinom, već da se sami bore za svoja prava i bolju sadašnjost i budućnost. Konkretno, aktivizam i volontiranje ne pružaju samo nova prijateljstva, nego otvaraju vrata poslovnog svijeta u kojem sigurno mogu pronaći svoj kutak.

azra 1

Razgovarala: Amina Sinanovic

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Jablanici proglašena trodnevna žalost

U Kalesiji na izbore do 11 sati izašlo 4.494 glasača

Tuzlanski kanton uputio prve oblike pomoći unesrećenom stanovništvu …

Ovo je Lejla Zalihić koja je spasila 13-godišnju kćerku iz bujice

Crveni križ i Udruženje mladih “Trik” pokrenuli akciju p …

CLOSE
CLOSE