Kalesija 10°

MAGISTRALA SMRTI: Održano javno okupljanje građana u Babajićima (VIDEO)

Kako je već najavljeno na nšem portalu, mješštani naselja Babajići su jučer (petak) organizovali javno okupljanje kako bi se konačno stalo u kraj problemu njihove sigurnosti na dionici puta Tuzla – – Zvornik, poznatoj pod nazivom „Magistrala smrti“.

Skup je počeo u 18 sati, uz prisustvo velikog broja građana u emotivno nabijenoj atmosferi zbog nedavnog stradanja još jedne osobe na spornoj dionici puta.

Javni skup građana otvorio je Edhem Smajić koji je prisutnima objasnio razloge okupljanja i predočio pisane materijale i zahtjeve prema višim institucijama vlasti iz vremena 1997. i 1998. godine od kade se intezivno pokušava skrenuti pažnja na probleme koji imaju mještani zbog neuređenosti putne komunikacije i nesavjesnog upravljanja motornim vozilima od strane samih vozača.

Nakon uvodnog izlaganja prisutne je pozdravio i uzeo riječ predsjednik MZ Tojšići i vijećnik u OV Kalesija gosp. Hasan Ćorsulić. On je podržao inicijativu mještana naselja Babajići i obećao svaku pomoć organa MZ Tojšići na čijem je čelu. Posebno je istaknuo da politika ne smije biti prepreka ispunjenju zahtjeva građana jer se radi životu njih samih.

Nakon otvaranja rasprave koja je na momente bila jako emotivna na vidjelo je izašla opšta zabrinutost i strah za vlastite živote .Više puta je naglašeno od strane prisutnih da su izgubili svako povjerenje i nadu da će odgovorne institucije vlasti učiniti bilo šta na konačnom rješenju ovog pitanja. Tako da se cijelo vrijeme skupa koji je trajao oko 3 sata potezalo pitanje ozganizovane blokade pomenute saobraćajnice kako bi se skrenula pažnja javnosti na svakodnevna stradanja građana i potaknulo odgovorne da se konačno uredi ovaj PUT SMRTI kako se sve češće naziva prometnica.

Uvažavajući red i zakon i poštivajući demokratske principe borbe građana za ostvarivanje njihovih osnovnih prava odlučeno je da se formira Odbor za koordinaciju i vođenje aktivnosti ispred građana naselja Babajići od 5 članova, kako bi se kroz institucije sistema pokušalo pronaći rješenje i bez upotrebe radikalnih mjera dalo vremena i prostora odgovornim da sami pronađu rješenje za ovaj problem. Izabranim članovima odbora sugerirano je da sve svoje aktivnosti vežu za rokove ispunjenja istih a kao zadnja mjera ukoliko ne dođe do pozitivnog ishoda u rješavanju zahtjeva građana ugrade i mogućnost blokade magistrale na pomenutoj lokaciji.

Skup je protekao u mirnoj i demokratskoj atmosferi i završen je oko 21 sat, kada su se mještani razišli svojim kućama. Pogledajte video prilog sa skupa u Babajićima:

Kalesija Online

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Herceg Novi dobio novo vatrogasno vozilo: Suad Bešlić ističe inovat …

U Kalesiji počela dostava izbornog materijala do biračkih mjesta

Radnici u ovim djelatnostima sada su dvostruko više plaćeni

Slavi 31 godinu učiteljstva, početak rada u školi obilježile grana …

Udruženje žena MZ Tupković pokreće akciju pomoći za unesrećene u …

CLOSE
CLOSE