Kalesija 10°

SAD sklopile 10 milijardi dolara vrijedan ugovor o prodaji naoružanja sa Izraelom

prodaja oruzjaAmerički sekretar odbrane, Chuck Hagel, izjavio je da će SAD ubrzo finalizirati ugovor o prodaji naoružanja Izraelu, koji će jevrejskoj državi osigurati znatnu vojnu superiornost u regionu.

Hagel je trenutno na diplomatskoj turneji po Bliskom Istoku, a tokom posjete Izraelu, sastao se sa ministrom odbrane ove zemlje, Moshe Yaalonom. Na press konferenciji održanoj nakon sastanka dvojice ministara, Hagel je kazao da ovakvu priliku SAD ne bi prižile niti jednoj drugoj zemlji i dodao “Sklopili smo ugovor o prodaji naoružanja izraelu.”

Ovim se ugovorom želi, kako je rekao američki ministar odbrane Chuck Hagel, potvrditi superiornost Izraela u zraku.

Izraelski ministar odbrane Yaalon je kazao da je sklopljeni ugovor jasan pokazatelj odlučnosti SAD-a da podrži izraelsku zabrinutost u pogledu sigurnosti.

Na pitanje da li postoji mogućnost za izraelsku vojnu intervenciju protiv Irana nakon ovog koraka, Hagel je odgovorio da Izrael ima pravo da odluči na koji način će stati u vlastitu odbranu, iako su oba ministra izjavila kako bi vojna akcija bila posljednja na listi mjera koje bi poduzeli.

Na pitanje o odnosima sa Sirijom, izraelski ministar odbrane je odgovorio da jpš uvijek nije prekoračena “crvena linija”.

U novi paket naoružavanja Izraela, vrijedan 10 milijardi dolara, uključeni su i avioni za punjenje goriva u zraku KC-135, transportni helikopteri Boeing V-22, napredni radarski i proturaketni sistemi.

Nakon press konferencije održane u Tel Avivu, Hagel je otputovao u Jerusalem, gdje se sastao sa izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Herceg Novi dobio novo vatrogasno vozilo: Suad Bešlić ističe inovat …

U Kalesiji počela dostava izbornog materijala do biračkih mjesta

Radnici u ovim djelatnostima sada su dvostruko više plaćeni

Slavi 31 godinu učiteljstva, početak rada u školi obilježile grana …

Udruženje žena MZ Tupković pokreće akciju pomoći za unesrećene u …

CLOSE
CLOSE