Kalesija 10°

JU Gradska biblioteka Kalesija: Obilježen dan knjige (FOTO)

JU Gradska biblioteka Kalesija
Kalesija
Datum: 23. april 2013.

Predmet: Informacija za javnost

knjiga8Na području kalesijske općine je i ove godine obilježen 23. april – Svjetski dan knjige. Gradska biblioteka Kalesija je, u saradnji sa BZK Preporod, OŠ Kalesija i MSŠ Kalesija, još jednom na poseban način skrenula pažnju na mjesto i ulogu knjige, te na potrebu čitanja.

Ovoga puta je to učinjeno tako što je kalesijskim ulicama marširalo stotinjak učenika OŠ Kalesija i MSŠ Kalesija, koji su u rukama nosili knjige i transparente. N atransparentima nisu bili poruke kojima se tražila plata ili povećanje penzije, već se pozivalo na – čitanje.

Na transparentima su bile sljedeće poruke: “Svuda pođi, u biblioteku dođi!” “Dole PDV na knjige!” “Povećajte PDV na alkohol i cigare, ukinite PDV na ćitabe!” “Knjiga je najbolji jaran!” “Ha ne zno – ha nejmo. Ako hoćeš da znaš i imaš – ČITAJ!” “Znanje je moć. Znanje je u knjigama. Zato – ČITAJ!” “U miru naše najjače oružje je KNJIGA!” “Čovjek koji ima biblioteku i vrt ne treba mu ništa više.” (Ciceron) “Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savjest: to je idealan život.” (Mark Tven) “Moj dom je tamo gdje su moje knjige.” (Elen Tompson) “Napraviti biblioteku u kući, znači podariti joj dušu. “ (Ciceron)
Na jednom transparentu su ispisane i prve riječi Kur’ana: “Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, Koji poučava peru, Koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (El-Alek, 1.-5.)

Gradska biblioteka Kalesija svih ovih godina posvećuje značajnu pažnju afirmaciji knjige i približavanju knjige čitaocima. Podsjećamo da je Kalesija prva u poslijeratnoj BiH, još 1996. godine, pokretanjem Kulturne manifestacije “Ikre”, počela da obilježava oktobra – Mjesec knjige. Godinama se u u Kalesiji obilježava i Svjetski dan knjige. Prethodnih godina smo organizirali malonogometni turnir pod nazivom “Knjiga je najvažnija glavna stvar na svijetu”.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Herceg Novi dobio novo vatrogasno vozilo: Suad Bešlić ističe inovat …

U Kalesiji počela dostava izbornog materijala do biračkih mjesta

Radnici u ovim djelatnostima sada su dvostruko više plaćeni

Slavi 31 godinu učiteljstva, početak rada u školi obilježile grana …

Udruženje žena MZ Tupković pokreće akciju pomoći za unesrećene u …

CLOSE
CLOSE