Kalesija 11°

OBAVJEŠTENJE: Upis djece u prvi razred u OŠ “RAINCI GORNJI”

 

U Osnovnoj školi  “Rainci Gornji” obavljat će se upis djece u prvi razred za školsku 2013/2014.godinu u sljedećim terminima:

–          centralna škola: od 15.-17. aprila u periodu od 8 do 13 sati,

–          područna škola “Rainci Donji”18.aprila od 8-12 sati i

–          područna škola “Lipovice” 19.aprila od 8-12 sati.

Upis u prvi razred je obavezan za svu djecu koja su rođena u 2006. godini i za djecu rođenu od  1.januara do 31.augusta 2007.godine.

Roditelji su dužni na upis ponijeti rodni list koji nije stariji od šest mjeseci i ljekarsko uvjerenje izdato od ovlaštene zdravstvene institucije!

Uposlenici i učenici škole se raduju dolasku prvačića.

 

osrainci

 

Šta roditelji treba da znaju o upisu djece u školu?
Roditelji  treba da se informišu šta upis u prvi razred, ustvari, podrazumijeva. Ako se roditelji dobro informišu, znat će pripremiti i dijete.

Prvo što čeka budućeg školaraca jest razgovor sa školskom komisijom za upis (učiteljice škole i pedagog). Oni procjenjuju zrelost djeteta za polazak u prvi razred. Iako se mnogi roditelji boje tog razgovora, za to nema nikakva razloga.

U intervjuu pedagog djetetu postavlja niz standardiziranih zadataka primjerenih tom uzrastu, u kojima ono treba postići rezultate za hronološku dob od 5,5-6 godina (nacrtati i obojiti nešto, orijentacija u prostoru, neobavezno samostalno razgovarati i sl.). Ovaj razgovor, prije svega, služi za procjenu psihofizičke zrelosti djece.

Svi u OŠ “Rainci Gornji” trude se da upis u školu bude lijep doživljaj i za dijete i za roditelje. Da bi dijete pozitivno doživjelo školu kao mjesto i prostor na kojem će se družiti s vršnjacima, učiti, stvarati, pa i igrati se, neophodno je da ga roditelji pripreme za prvi susret sa školom.

Do polaska u školu preporuke su sljedeće:

• Razvijajte kod djeteta pozitivan stav prema školi! Ne govorite pred djetetom negativno o školi i obvezama. Nikada dijete ne plašite školom!

• Što više osamostaljujte dijete. Ako već niste dosad, onda mu prepustite da se samo oblači, veže pertle, pere zube, umiva se, da opere svoj tanjir nakon jela, da složi svoje stvari i igračke, raspremi krevet, sl., jer to dijete može samo da uradi. Time ne samo što razvijamo samostalnost, nego i odgovornost, odvažost djeteta, radne i higijenske navike, sapomouzdanje…

• Pripremite dijete na promjene koje ga očekuju polaskom u školu.

• Nastojte da što više djetetu čitate bajke, priče, pjesme, dječije enciklopedije, kako bi usvojilo što više pojmova.

• Radite što više na socijalizaciji djeteta, posebno ako je jedinac ili ako nije išlo u vrtić. Okružite dijete sa što više vršnjaka da bi se zajedno igrali i družili.

Sve ovo treba da se odvija postepeno i s mjerom. Ne pretjerujte ni sa čim! Uvodite svom djetetu određene obaveze, ali ne zaboravite da će se ono još nekoliko godina igrati i da polaskom u školu ne prestaje njegovo djetinstvo.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Herceg Novi dobio novo vatrogasno vozilo: Suad Bešlić ističe inovat …

U Kalesiji počela dostava izbornog materijala do biračkih mjesta

Radnici u ovim djelatnostima sada su dvostruko više plaćeni

Slavi 31 godinu učiteljstva, početak rada u školi obilježile grana …

Udruženje žena MZ Tupković pokreće akciju pomoći za unesrećene u …

CLOSE
CLOSE