Kalesija 10°

I BiH meta tornada?!

Razorne superoluje, kao što je bila “Sendi” u SAD, u narednim decenijama, posebno krajem ovog vijeka, mogle bi pogoditi i Evropu te tako zadati velike muke stanovnicima.

bosna na meti uraganaU svemu tome ne bi bili pošteđeni ni naši prostori, na kojima bi se pojavljivalo sve više manjih tornada ili pijavica. To upravo potvrđuje činjenica da su na području BiH u posljednjih pet godina registrovane četiri takve pijavice, koje se nisu pojavljivale nikada ranije, ali i olujni vjetrovi koji su dostizali brzinu i do 100 kilometara na čas. Nedavno je olujno nevrijeme pričinilo veliku štetu u Banjaluci, kada su padala stable.

Naime, oluje poput uragana “Sendi”, koji je prošle godine poharao istočnu obalu SAD, formiraju se u tropskom dijelu zapadnog Pacifika i kreću se sjeverozapadno, prema Americi, ali ova pojava mogla bi uskoro da se desi i na Starom kontinentu. Tako su naučnici sa Holandskog kraljevskog instituta za meteorologiju napravili detaljan klimatski model za period od 2094. do 2098. godine i simulirali kretanje budućih uragana i superoluja.

Istraživanje koje je prenio magazin “New Scientist” pokazalo je da će se uragani u budućnosti formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog okeana, jer se to područje ozbiljno zagrijalo, pa će imati dovoljno toplote i vlage koja im daje snagu, pa bi se zbog toga superoluje u budućnosti mogle, umjesto prema Americi, okrenuti ka Evropi. Oni su objasnili da oluje slabe poslije napuštanja tropskog područja, ali u dodiru sa hladnijim vazduhom iznad Evrope pretvoriće se u hibridne oluje, poput uragana “Sendi”, koji je prošle godine u SAD odnio mnogo života i nanio veliku materijalnu štetu. Treba podsjetiti da je superoluja “Sendi” na svom putu 2012. godine u sedam zemalja odnijela 285 života, a procjenjuje se da je napravila štetu od 75 milijardi dolara.

Nebojša Kuštrinović, član Savjeta za klimatske promjene BiH, rekao je da bi razornim superolujama najviše bilo podložno priobalno područje Atlantika.

“Mi smo ovdje, unazad pet godina, imali tri mala tornada, dva u Lijevče polju te po jedan u Prijedoru i Popovom polju, što se ranije nikad nije dešavalo”, rekao je Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, ta manja tornada su manjeg intenziteta nego u SAD, ali im je sličan način nastanka u sukobima tople i hladne vazdušne mase, kada se i prave vrtlozi i to se upravo dešavalo prilikom zahlađenja tokom ljeta. Istakao je da je i Savjet za naše predjele predvidio manja tornada, mnogo slabijeg intenziteta nego u SAD, a da je dokaz tome i uraganski vjetar, više nego olujni, prije nekoliko dana u Banjaluci.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Udruženje žena MZ Tupković pokreće akciju pomoći za unesrećene u …

Jablanica: Mjesto neprepoznatljivo, od prizora se ledi krv u žilama

Počela je izborna šutnja: CIK bi mogao odgoditi glasanje u područji …

Udruženje žena “Nijemi krik” pokrenulo humanitarnu akcij …

Putevi u BiH: Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidi …

CLOSE
CLOSE