Kalesija 10°

BKC Kalesija: Održan okrugli sto na temu „Zaštita kulturne baštine“

U organizaciji JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija je u ponedjeljak, 25. 03. 2013. godine, održan okrugli sto na temu „Zaštita kulturne baštine“.

Na okruglom stolu su učestvovali doc. dr. Izet Šabotić, direktor Arhiva TK, Fadil Hujdurović, direktor BKC-a, profesor Omer Zulić, predsjednik Društva arhivskih zaposlenika TK, profesor Samir Halilović, predsjednik Udruženja za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Ornament, i profesor Nermin Bukvar, predsjednik BZK Preporod Kalesija. Pored navedenih učesnika na okrugli sto su bili pozvani i svi profesori historije iz osnovnih i srednje škole u Kalesiji.

U toku diskusija konstatovani su brojni nedostaci i poteškoće u radu institucija, udruženja i pojedinaca koji se bave zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa u cijeloj državi Bosni i Hercegovini, pa tako i u Kalesiji. Kao ključni problemi u ovoj oblasti navedeni su nedostatak zakonske regulative, oskudan broj edukovanog kadra, nedostatna materijalna sredstva, a nerijetko i neuslovni objekti i građevine. U takvom ambijentu zaštitom kulturne baštine bave se jedino entuzijasti.

Šabotić

Situacija ni u našoj općini nije ništa bolja. Samo je jedan objekat na listi zaštićenih spomenika, Atik džamija, što je porazna činjenica. Pored toga, nije sistematski napravljena valjana sanacija kulturnog naslijeđa stradalog u periodu agresije, čime je mnogo toga urušeno. Ne postoji čak ni evidencija devastiranih spomenika kulture u tom periodu. Kalesija, generalno, najlošije stoji i po broju pisanih tragova iz prošlosti u odnosu na okruženje.

Na temelju rasprave na okruglom stolu sudionici su usvojili i određene zaključke – mjere koje bi trebalo poduzeti da se aktuelno stanje popravi. Tako je konstatovano da na nivou zakonodavne vlasti u Kalesiji treba formirati Komisiju za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, kao i: identifikovati krovni organ (instituciju) za brigu o kulturno-historijskom naslijeđu, uspostaviti veze sa srodnim institucijama u TK i šire, sačiniti evidenciju kulturnog naslijeđa, pokrenitu inicijativu za uvrštavanje većeg broja spomenika na nacionalnu listu zaštićenih spomenika kulture, sačiniti „Kulturni katalog“, te dodatno edukovati kadrove.

Zulić

Kalesija Online

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Udruženje žena MZ Tupković pokreće akciju pomoći za unesrećene u …

Jablanica: Mjesto neprepoznatljivo, od prizora se ledi krv u žilama

Počela je izborna šutnja: CIK bi mogao odgoditi glasanje u područji …

Udruženje žena “Nijemi krik” pokrenulo humanitarnu akcij …

Putevi u BiH: Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidi …

CLOSE
CLOSE