Kalesija 10°

Medžlis IZ Kalesija: Održano predavanje na temu “SIHR – djelo kojim se približava šejtanu”

Šta je hafiz Edin ef. Dedić govorio o sihru, džinnima, šejtanima…?

U srijedu, poslije jacije, u prostorijama Medžlisa IZ Kalesija hfz. Edin ef. Dedić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli, održao je predavanje na temu “Sihr – djelo kojim se približava šejtanu”.
Domaćini, Enver ef. Alić, glavni imam MIZ Kalesija, i Ibrahim Aljić, sekretar MIZ Kalesija, poželjeli su dobrodošlicu gostu i vaizu, te se zahvalili hafizu Dediću što se odazvao na poziv i prihvatio da govori o veoma aktulenoj temi koja je dobrim djelom i tabu-tema.

U pripremi predavanja o SIHRU, odnosno u odabiru predavača, svi naši alimi koje je Medžlis IZ Kalesija kontaktirao su predložili da predavač na temu SIHRA bude hfz. Edin ef. Dedić. I doista, hafiz Edin Dedić nije bez razloga spominjan kao osoba koja je na našem području jedna od najkompetentnijih da govori o SIHRU, jer je svojim svojim predavanjem oduševio sve prisutne.

Nakon uvodnih riječi u kojima je poselamio slušaoce, hafiz Dedić je otpočeo svoje pedesetominutno predavanje. S obzirom da je tema SIHRA tematika o kojoj se ne govori mnogo, da bi mogli razumjeti suštinu SIHRA, Edin ef. Dedić je prisutne upoznao da će biti održan serijal predavanja na ovu temu a da će prvo predavanje u vezi s tim biti na temu GAJBA – svijeta nevidljivog, svijeta džinna i šejtana.

Na početku svog govora sinoćnji predavač je kazao da je SIHR, odnosno crna magija, vračanje, gatanje…bilo prisutno i u najstarija vremena, o čemu nas obavještava i Kur an govoreći o sihirbazima u doba Musa, a.s. Svoje predavanje hafiz Dedić je bazirao na izvorima islama: Kur anu i sunnetu.

– Riječ „džinn“ je spomenuta na 22 mjesta, „džann“ na 7 mjesta, a „džinneh“ na 10 mjesta. S obzirom da Kur'an posvećuje ovoliku pažnju ovoj temi, to svakako znači da je ona važna za nas i da trebamo imati dostatno znanje o njoj, kazao je hafiz Dedić.
Pojašnjavajući značenje riječi džinn, Edin-ef. je kazao da su džinni stvoreni od plamena vatre i da su naseljavali Zemlju. Komentirajući ajete iz sure El-Bekare koji govore o stvaranju čovjeka i nagovještaju da će čovjek biti namjesnik na Zemlji, predavač je pojasnio da su džinni naseljavali Zemlju i da su činili nered na Zemlji, na što nas upućuje ajet koji govori da su meleki upitali Allaha dž.š.: “Zar će ti namjesnik na Zemlji biti onaj koji će krv prolijevati i na njoj nered činiti?”. Od trenutka kad su protjerani – zbog svog neposluha i nereda kojeg su činili – džinni naseljavaju napuštene prostore, daleko od ljudi (brda, planine, mora…). Život džinna je sličan životu ljudi: i njima su dolazili poslanici, pozivali ih u pravu vjeru, i džinna ima dobrih i loših, muslimana i onih koji to nisu.

Nakon uvodnog govora o svijetu džinna, hafiz Dedić je govorio o djelovanju džinna u povijesti o kojima i Kur an govori. Kur anska kazivanja o ovoj vrsti Božijih stvorenja najčešće se spominju u kazivanjima o poslaniku Sulejmanu, a.s., kojem su džinni bili potčinjeni. Cijelo svoje predavanje hafiz Dedić je bazirao na kur anskom kazivanju, pa je tako i govor o Sulejmanu, a.s., i džinnima koji su izvršavali svaku njegovu zapovijed bio govor Kur ana. Također, džinni su dolazili i posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu, a.s., da bi slušali učenje Kur ana.

Poslije kur anskih kazivanja o svijetu gajba-svijetu nevidljivom, hfz. Dedić je naveo nekoliko veoma zanimljivih hadisa koji govore o svijetu džinna.

– Ibn Omer, r.a., prenosi od Allahovog poslanika, s.a.v.s., da je rekao:“Neka čovjek jede desnom rukom i neka pije lijevom rukom, jer zaista šejtan jede i pije lijevom rukom.“ (Muslim) Svaki čovjek ima svog džinna-šejtana pratioca. Ibn Mes'ud, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:“ Svakom je čovjeku određen pratilac šejtan i pratilac melek.“
– Kada čovjek želi ući u svoju kuću i spomene Allahovo ime pri ulasku i jelu, šejtan kaže drugim šejtanima: „Ovdje za vas nema konaka ni večere.“ Ako pri ulasku ne spomene Allahovo ime, šejtan kaže: „Našli smo konak! Ako i pri hrani ne spomene Allaha, šejtan kaže: Našli smo i večeru. (Muslim)
Džinni su posebno aktivni kad nastupi akšam. U predaji koju bilježe Buharija i Muslim stoji:”Kada nastupi noć, ili omrknete, pričuvajte djecu jer se šejtani tada raziđu po Zemlji. Kada prođe dio noći, pustite ih. Spominjući Allaha zatvorite vrata, jer šejtan ne može otvoriti zatvorena vrata, spominjući Allaha zatvorite svoje mješine, spominjući Allaha prekrijte posude, makar preko njih nešto stavili i ugasite svjetiljke”, samo su neki od hadisa koje je navodio hafiz Edin ef. Dedić.
Ono što je na početku najavio rekavši da će o svijetu džinna i šejtana govoriti “jezikom Kur ana i hadisa”, hafiz Dedić je u potpunosti sproveo. Cijelo predavanje je bilo protkano govorom “svetog teksta” i riječima Allahovog Poslanika. I doista, hfz. Edin ef. Dedić je napravio odličan uvod za temu SIHRA o kojoj će govoriti na sljedećem svom predavanju.

MIZ Kalesija će putem svog web portala sve zainteresovane blagovremeno obavijestiti o terminu sljedećeg predavanja.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počela je izborna šutnja: CIK bi mogao odgoditi glasanje u područji …

Udruženje žena “Nijemi krik” pokrenulo humanitarnu akcij …

Putevi u BiH: Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidi …

Servisne informacije iz Živinica (5. 10. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (5. 10. 2024.)

CLOSE
CLOSE