Kalesija 10°

Težak život porodice Bašigovac iz Meškovića kod Kalesije

Maid Halilović uručio pomoć iz Švedske

torta za djecuU Meškovićima kod Kalesije živi, zapravo, tačnije je reći preživljava, peteročlana porodica Ibrahima Bašigovca (32). Žive u staroj trošnoj kući koja nema ni kupatila niti osnovnih higijenskih uslova za život. Sa suprugom Sanelom ima troje: Elnur (3), Eldar (4) i Elmadir (9). Najstariji Elmadir je i teško bolestan, ima urođenu anomaliju mozga i distrofiju mišića. Ibrahim je nezaposlen. Poneku marku zaradi sakupljajući staro željezo. Počeo je praviti kuću, ali teško ide. Došao je do prve ploče.
– Nemam para da je završim. Ljetos sam u njoj živio, pod pločom, ali smo kasnije morali iseliti zbog vlage. Kad pada kiša, probija kroz ploču, curi niz zidove, kazuje nam Ibrahim Bašigovac,
Za njegovu tešku sudbinu čuli su i naši ljudi u Švedskoj. Prikupili su nešto novaca i poslali da im se nađe. Novac i namirnice porodici Bašigovac uručio je kalesijski izvođač narodnih pjesama Maid Halilović, koji živi u Švedskoj.

Pomoć prikupljena na sijelu Podrinjaca

– Zaista su teški uslovi u kojima žive Ibrahim i njegova djeca. Ovih hiljadu maraka prikupljeno je na jednom sijelu Podrinjaca na kojem sam ja pjevao. Najveća pomoć za sve njih bi bila da se nađe posao Ibrahimu, a do tada valja nam pomagati ovoj dječici, kazivao nam je prilikom uručivanja novca i namirnica Maid Halilović.
Ibrahimu i njegovoj porodici je predato 500 maraka, a za preostalih 500 maraka je kupljeno brašna, ulja, šećera, kafe, sredstava za ličnu higijenu… Našla se i torta za dječicu. Uz novac, Maid Halilović je Ibrahimu predao i račun za kupljenu robu. Kaže da je to uradio da se svi oni koji su donirali novac znaju da je pomoć stigla u prave ruke pa će ponovo učestvovati u sličnim akcijama.
– Vrlo je bitno da svi znaju da je pomoć došla u prave ruke. I ranije smo u Švedskoj organizirali slične akcije, kao što je u akciji asfaltiranja puta do Atik džamije u Tojšićima, izgradnji spoemn-obilježja, pružanja pomoći „Osmijehu nade“, pomoći ljudima iz Kamenice, kazivao nam je Maid Halilovć, koji je sa svojim kćerkama Lejlom i Almedinom bio i na Bilinom polju gdje su bodrili naše „Zmajeve“ u pobjedi protiv Grčke.
Iz Švedske je stigao avionom, a onda je iznajmio automobil sa beogradskim registarskim tablicama, okitio ga bh. zastavama i zaputio se u Kalesiju, a onda i za Zenicu.
Ibrahim Bašigovac, koji je nekoliko dana ranije povrijedio ruku sakupljajući staro željezo, zahvalio se svima koji su mu pomogli.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počela je izborna šutnja: CIK bi mogao odgoditi glasanje u područji …

Udruženje žena “Nijemi krik” pokrenulo humanitarnu akcij …

Putevi u BiH: Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidi …

Servisne informacije iz Živinica (5. 10. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (5. 10. 2024.)

CLOSE
CLOSE