Kalesija 10°

RS donosi pravoslavne zakone

miloradDodikZakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti koji je izglasan u Skupštini RS-a je još jedan u nizu zakona kojim vlast Milorada Dodika pokušava entitet sva tri konstitutivna naroda pretvoriti u pravoslavni teritorij, navodi se u saopćenju Bosanskohercegovačke patriotske stranke.

Ovim zakonom zadire se u vjerska i ljudska prava pripadnika drugih vjera, osim pravoslavne, kojim se općinarima predaje u ruke odlučivanje o izgledu mezarja i grobalja te o izgledu tuđe imovine, pojašnjavaju iz BPS.

– Smatramo da ono što plejada osuđenih ratnih zločinaca i optuženih za ratne zločine nisu uspjeli učiniti provodeći genocid i etničko čišćenje nad Bošnjacima sada pokušava Dodikova vlast – navedeno je u saopćenju.

Iz BPS-a napominju međunarodnoj zajednici, koja mora osigurati provođenje Dejtonskog sporazuma, a ne dopustiti njegovo kršenje blasfemičnim zakonima i uredbama, da sve škole u entitetu RS-a imaju krsnu slavu, da je broj Bošnjaka i Hrvata u MUP-u RS-a minoran te da se Bošnjaci otpuštaju s radnih mjesta kao i da se Bošnjacima oduzima pravo na obilježavanje mjesta na kojima su preživjeli stravične zločine.

– Nad povratnicima nesrpske nacionalnosti provode se metode pritiska kako bi napustili taj dio BiH, te napominjemo da se u entitetu RS skrnave džamije i ne osigurava se njihovo obnavljanje – navedeno je u saopćenju.

BPS-Sefer Halilović smatra da svi koji nijemo gledaju “zakonsko” pretvaranje entiteta RS u pravoslavni entitet podsjećaju na nekadašnji odnos međunarodne zajednice koja je međunarodno priznatoj BiH uvela embargo i nijemo gledala ubijanje Sarajeva, Srebrenice, Mostara s jedne i agresiju Srbije i Hrvatske s druge strane.

Vakat.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U akciji Pomozi.ba za pomoć poplavljenim područjima za nekoliko sati …

U Federaciji BiH imunizacija djece pneumokoknim vakcinama postaje obav …

Mujo Mujkić zbog tragičnih događaja u BIH poslao poruku kojom je za …

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH …

Načelnik Sead Džafić izdvojio 10.000 KM za stanovništvo Jablanice

CLOSE
CLOSE