Kalesija 10°

Bosanac za Porsche dao više od 200.000 KM

PorscheFinansijska i ekonomska kriza koja već petu godinu potresa Bosnu i Hercegovinu na jednoj strani dovela je do značajnog pada kupovne moći prosječnih radničkih porodica, dok je na drugoj imućni dio stanovništva nastavio robovati luksuznim proizvodima i modnim brendovima.

Svjetska elita

Uvoz predmeta od zlata i dragulja, luksuznih satova i automobila u našu zemlju prošle godine mjerio se u stotinama miliona maraka, a sličan trend nastavljen je i početkom ove godine.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH svjedoče da ni naši državljani ne zaostaju puno za svjetskom elitom, pa je samo od početka 2013. godine u BiH uvezeno predmeta od plemenitih metala ukupne vrijednosti od 342.000 maraka.

– Ova roba se najviše uvozila iz Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke. Uvezeno je čisto zlato, kao i ono prevučeno platinom, neobrađeno ili u obliku praha. Također, uvezeni su i draguljarski predmeti te druge stvari od plemenitih metala – kazao je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Ipak, kada je u pitanju izvoz ovakvih predmeta, on je u prva dva mjeseca tekuće godine bio četverostruko veći i iznosio je ukupno 2,1 milion KM.

Također, strastveni ljubitelji ručnih satova u BiH prošle godine nisu škrtarili da izdvoje i po nekoliko desetina hiljada maraka za kupovinu neke od omiljenih marki.

– Prošle godine imali smo nekoliko kupaca koji su uzimali satove čija vrijednost prelazi 10.000 maraka. Imali smo i slučajeva gdje je kolektiv kupovao za direktora javnog preduzeća sat čija je vrijednost bila viša od 13.000 maraka – ispričali su nam u jednoj banjalučkoj zlatarskoj radnji koja prodaje renomirane marke satova.

Najviše novca bogati Bosanci i Hercegovci spremni su izdvojiti za luksuzne automobile.

U 2012. godini na uvoz novih “ljubimaca na četiri točka” potrošeno je više od 500 miliona maraka, a najskuplji automobil – Ferrari F151 – vrijedan 448.385 KM, sebi je priuštio kupac iz Kiseljaka.

Ponosni vlasnici

Ove godine najviše novca za automobile bili su spremni izdvojiti ljubitelji Porschea, pa su dva najskuplja automobila koja su od početka 2013. godine uvezena u BiH Porsche Carrera od 212.988 KM te Porsche Cayenne vrijedan 119.206 KM, dok je trećerangirani Land Rover od 116.777 maraka.

Obračunate dažbine na svaki od njih, koje su ponosni vlasnici morali uplatiti u državni budžet, kreću se između 20.000 i 36.000 KM.

600.000 KM za satove

Samo od početka ove godine u BiH uvezeno je ručnih, džepnih i drugih satova u vrijednosti od skoro 600.000 maraka. Prošle godine njihova ukupna vrijednost premašila je iznos od čak pet miliona maraka.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U akciji Pomozi.ba za pomoć poplavljenim područjima za nekoliko sati …

U Federaciji BiH imunizacija djece pneumokoknim vakcinama postaje obav …

Mujo Mujkić zbog tragičnih događaja u BIH poslao poruku kojom je za …

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH …

Načelnik Sead Džafić izdvojio 10.000 KM za stanovništvo Jablanice

CLOSE
CLOSE