Kalesija 11°

Istraga zbog lančane prevare 200.000 ljudi?

prevareni ziranti Parlament FBiH SS

Pored toga što će obavezati banke da za vraćanje kredita terete, prije svega, glavnog dužnika, Zakon o zaštiti žiranata Federacije BiH, koji je usvojen u Parlamentu FBiH, omogućit će istražnim organima da rasvijetle niz lančanih prevara skoro 200.000 ljudi, izjavio je za “Dnevni avaz” Mika Nikić, član Upravnog odbora Udruženja za zaštitu žiranata BiH.

On tvrdi da pravosudni sistem već duže vrijeme marginalizira obim prevara žiranata, jer se “presude donose na bazi nepotpunog činjeničnog stanja, a od žiranta se skriva dokumentacija iz njihovih kreditnih dosjea”.

Neosnovane tužbe

– Tužioci najveći broj prijava odbacuju kao neosnovane, a ako ih i procesuiraju, onda optužbe podižu samo po osnovu obmane pri dobivanju kredita, a ne istovremeno i po osnovu nesavjesnog rada bankarskog službenika. S druge strane, sudovi presude protiv žiranata baziraju isključivo na ugovoru o jemstvu i mjenici, a zanemaruju svu ostalu relevantnu činjeničnu argumentaciju – ističe Nikić.

Prema podacima Udruženja žiranata, na 30.000 stanovnika dolazi skoro 1.700 prevarenih žiranata. Od ukupnog broja žiranata na nivou BiH, procjenjuje da ih se trenutno pet posto nalazi u nekoj od faza parničnog ili krivičnog postupka, a to je brojka od 10.000 ljudi.

Od tog iznosa, navodi Nikić, svaki deseti žirant inicijator je tužbe za prevaru, dok su ostalih devet pasivna, odnosno tužena strana, jer su ih tužile banke ili mikrokreditne organizacije.

On ističe kako je praksa takva da u slučajevima kada su žiranti tužili dužnika i banku za prevaru, tužioci rijetko procesuiraju bankarskog službenika, a podižu optužnice samo protiv dužnika.

Propusti agencija

Tako dužnici dobivaju uvjetnu presudu od šest mjeseci zatvora ako u periodu od jedne godine ne počine novu prevaru! Žirantima tako ostaje nova borba da dokazuju i odgovornost bankara. Mi njima preporučujemo da, u takvim slučajevima, protiv tužioca i sudija podnesu prijave Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH – navodi Nikić.

On ističe da se propusti u vezi s kontrolom procedura kod odobravanja kredita trebaju pripisati i enitetskim agencijama za bankarstvo te resornim ministarstvima finansija, kojima ove agencije odgovaraju za svoj rad.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U akciji Pomozi.ba za pomoć poplavljenim područjima za nekoliko sati …

U Federaciji BiH imunizacija djece pneumokoknim vakcinama postaje obav …

Mujo Mujkić zbog tragičnih događaja u BIH poslao poruku kojom je za …

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH …

Načelnik Sead Džafić izdvojio 10.000 KM za stanovništvo Jablanice

CLOSE
CLOSE