Kalesija 11°

Održan festival sevdaha: Među članovima orkestra kalesijci Edin Rehić i Senadin Šahmanović

festival-sevdahaSinoć (21.02.), u tuzlanskom BKC-u održan je peti festival sevdaha pod nazivom “Sevdalinko u srcu te nosim”.

Cilj festivala je, prije svega, očuvati i njegovati tradicionalnu bosansko-hercegovačku pjesmu i prenositi je na nove generacije.
U Bosanskom kulturnom centru sinoć je se moglo uživati u interpretaciji sevdalinki vrsnih pjevača, ali i onih najmlađih koji su izazvali velike aplauze od publike. Pored “popularne” muzike koja je uveliko zaokupirala naše prostore popunjenost BKC-a do poslijednjeg mjesta dokaz je da se ipak prave vrijednosti još uvijek cijene.

Sevdalinka je uvijek odražavala posebnost i izvornost čaršijskog bosanskog ambijenta, njegovih dućana i bazerdžana, mahala i bašča, momaka i djevojaka, njihove ljepote, mladosti i sevdaha. Sinošnja scena je baš bila takva, odisala je ljepotom, tradicionalnim ašikovanjem, starom bosanskom nošnjom, mladim i starijim izvođačima sevdalinki.

Interpretacije sevdalinki muzički je pratio orkestar Hazima Jusufovića, a među članovima orkestra sa općine Kalesija bili su Edin Rehić (gitara) i Senadin Šahmanović (klarinet).

Riječ “sevdah” ima izvorno značenje “ljubav”. Upravo taj sevdah trebamo njegovati i širiti i na prostorima općine Kalesija, jer baš to i nedostaje.

Poznata interpretatorka sevdalinki Hasiba Agić davno je rekla: “Naravno da postoji razlika između folk-zabavljača i izvođača sevdalinke. Folk i turbo-folk zabavljači su osjećaji oka, a sevdah je osjećaj srca i duše. To je ogromna razlika. Biti izvođač sevdalinke je umjetnost, kao što je umjetnost i znati slušati sevdalinku.”

Šahmanović Edina

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U akciji Pomozi.ba za pomoć poplavljenim područjima za nekoliko sati …

U Federaciji BiH imunizacija djece pneumokoknim vakcinama postaje obav …

Mujo Mujkić zbog tragičnih događaja u BIH poslao poruku kojom je za …

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH …

Načelnik Sead Džafić izdvojio 10.000 KM za stanovništvo Jablanice

CLOSE
CLOSE