Kalesija 14°

U posjeti “vehabijskoj zajednici” u Dubnici kod Kalesije

Ovdje nije bilo nikakvog zlostavljanja

sehicNakon informacije da je u Dubnici kod Kalesije E. A. M., pripadnik “vehabijske zajednice”, kako mediji najčešće nazivaju zajednicu ljudi koji se striktno pridržavaju islamskih propisa, zlostavljao Amelu B. (21) iz Busovače, posjetili smo ovo naselje u namjeri da u razgovoru sa novim stanovnicima Dubnice saznamo više o ovome događaju.
Dubnica je prije rata bila naseljena srpskim stanovništvom. Na početku agresije, kada je oslobođena Kalesija, srpsko stanovništvo se povuklo iz Dubnice. Danas ovdje živi tek nekoliko Srba povratnika. Većina Srbna je prodala kuće i zemlju Bošnjacima iz Podrinja. Procjenjuje se da u Dubnici ima oko 600 bošnjačkih kuća. Među njima je i 20-ak kkuća čiji su vlasnici pripadnici selefijske zajednice. Imaju i svoj mesdžid.

Mesdžid u Dubnici
Mesdžid u Dubnici

U mesdžidu, koji su napravili prije dvije godine, na podne-namazu zatekli smo 10-ak klanjača. Svi do jednog tvrde da taj o kome se priča i piše ne živi u Dubnici, u njihovom džematu, i da u Dubnici nije bilo nikakvog zlostavljanja.

– Odgovorno vam tvrdim da se to nije desilo ovdje i da takav ne živi s nama. Ovdje nije bilo nikakvog zlostavljanja. Mi se svi dobro poznajemo. Ko god hoće da nas upozna, bujrum neka dođe kod nas u mesdžid, neka bude naš gost koliko hoće, lijepo ćemo ga ugostiti, ponuditi čajem i zajedno ćemo učiti o islamu. Ovo je još jedan u nizu napada na nas, kazivao nam je na početku razgovora Smir Šehić – Šeha, koji je pristao da govori za medije.

Još nas je podsjetio da islam nipošto ne dozvoljava muškarcu da se na ružan način ophodi prema ženi, a pogotovo ne dozvoljava zlostavljanja o kakvim se priča.

– Mi pozivamo sve ljude u islam, a naš poslanik Muhammed, a.s., u jednom hadisu kaže: “Najpotpuniji vjernici među vama su oni najboljeg vladanja, a najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.“ I u svom čuvenom govoru tokom Oprosnog hadždža Muhammed, a.s., podsjetio je muslimane na značaj pravednog odnosa prema ženama riječima: „O ljudi, bojte se Allaha kad su žene u pitanju.“ Tako pravi musliman i svaki član našeg džemata treba da postupa sa ženama, kaže nam Samir Šehić, kojeg je svojevremeno SIPA, zajedno sa još trojicom Kalesijaca, privodila zbog sumnji u povezanost sa terorističkim djelima, ali je pušten, kao i svi ostali, jer nije bilo nikakvih dokaza za njihovu krivnju.

Podsjetio je Šehić da su i prošle godine mediji iz Republike Srpske pisali kako vehabije zlostavljaju Srbe povratanike.

– Tako su njihovi mediji pisali, ali to nema nikakve veze sa istinom. Moj komšinica, Srpkinja, kada je išla u Bijeljinu da sa svojim proslavi Božić, meni je ostavila ključ od kuće, da joj pripazim kuću i da joj hranim kokoši.

Najnovije informacije o ovom slučaju pokušali smo dobiti i u MUP-u TK-a, ali nam Izudin Šarić, portparol MUP-a TK-a, rekoa da je istraga u toku i da se nakon okončanja istrage javnost upoznati sa novim činjenicama.

– Nakon pisanja medija o zlostavljanju u Dubnici, MUP TK, u saradnji sa Tužilaštvom Tuzlanskog kantona i drugima nadležnim institucijama, poduzeo je određene aktivnosti u pravcu rasvjetljavanja cijelog slučaja. Istraga je još uvijek u toku i ne možemo vam dati više informacija, kazao je Šarić.

F. Sinanović /Avaz

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH …

Načelnik Sead Džafić izdvojio 10.000 KM za stanovništvo Jablanice

CIK BiH razmatra mogućnost odgađanja lokalnih izbora zbog poplava

Općina Kalesija potpisala ugovor u visini od 74.791 KM, novac usmjere …

Stravična ispovijest mještanina Buturović-Polja: “Pobjegli smo ko …

CLOSE
CLOSE