Kalesija 14°

Bolesti srca rjeđe pogađaju ljubitelje ribe

jelo ribaSredovječne i starije osobe koje svakodnevno konzumiraju ribu, u manjoj su mjeri izložene razvoju faktora rizika za bolesti srca, dijabetes i moždani udar. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja koji ipak nisu otkrili je li prehrana bogata ribom sama po sebi jedini razlog iznimne koristi za zdravlje.

Naučnici tvrde kako najnoviji rezultati idu u prilog dosadašnjim studijama koje su pokazale da omega-3 masne kiseline – pronađene u masnoj ribi kao što su losos, skuša i tuna – mogu imati značajnu korist za srce.

Tako su klinička ispitivanja pokazala da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti trigliceride (vrsta masnoće u krvi). Osim toga, riblje ulje kao dodatak prehrani može pomoći u smanjivanju krvnog tlaka i rizika od smrti kod osoba s utvrđenim bolestima srca.

Rezultati najnovijeg istraživanja u kojem je sudjelovalo 3.500 stanovnika Koreje jasno je pokazalo: sudionici koji su svakodnevno konzumirali porciju ribe, imali su 57 posto manje izglede za razvoj metaboličkog sindroma od pojedinaca koji su jeli ribu manje od jednom nedeljno.

Metabolički sindrom se odnosi na zbirku faktora rizika za dijabetes, bolesti srca i moždani udar – uključujući i abdominalnu pretilost, visoki krvni tlak, visoki šećer u krvi, nizak HDL holesterol i visoke trigliceride. Sindrom se obično dijagnosticira kad se kod oboljele osobe pojavi tri ili više spomenutih simptoma, koji mogu udvostručiti rizik za srčani i moždani udar.

Međutim, osim redovne konzumacije ribe, rizik od metaboličkog sindroma smanjuju i drugi faktori poput zdrave tjelesne težine, nepušenja, redovne tjelovježbe i uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem, vlaknima i “dobrim” nezasićenim mastima.

Izvor: mojezdravlje.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

CIK BiH razmatra mogućnost odgađanja lokalnih izbora zbog poplava

Općina Kalesija potpisala ugovor u visini od 74.791 KM, novac usmjere …

Stravična ispovijest mještanina Buturović-Polja: “Pobjegli smo ko …

20 prosvjetnih radnika primilo priznanja povodom Svjetskog dana učite …

Zbog teške i tragične situacije u Jablanici i drugim mjestima SDA Ka …

CLOSE
CLOSE