Kalesija 13°

12-godišnji Kalesijac Benjamin Hasanović velika je plivačka nada Austrije

Do prvih mjesta pliva poput Majkla Felpsa

Skoro svi naši nogometni reprezentativci igraju u nekoj od evropskih zemalja. Također, i u mlađim selekcijama evropskih klubova stasavaju mnogi nogometni talenti koji će za koju godinu zamijeniti Džeku, Spahića, Rahimića… No, među mladim bosanskim talentiranim sportašima koji žive u inozemstvu nisu samo nogometaši. Oni jesu pod najvećom lupom javnosti, ali imamo nadarenih dječaka i u drugim sportovima. Kao, recimo, u plivanju.
Dokaz tome je mladi 12-togodišnjak Benjamin Hasanović, koji je rođen u Insbruku (Innsbruck), u Austrija, a čiji su roditelji iz Bosne, iz Kalesije. Benjamin je sa tri godine počeo da pliva u plivačkoj školi koju organizuje Univerzitet u Insbruku – odsjek sport. Poslije toga postaje član plivačkog kluba TWI Innsbruck. Već u 4. i 5. godini života bio je pobjednik među svojim vršnjacima u svim disciplinama. Na Prvenstvu Tirola 2007. godine takmiči se u disciplini 50 metra slobodno i osvaja prvo mjesto. Godinu dana kasnije u Supermini cupu zauzima treće mjesto u svim disciplinama na nivou Tirola.
Sličan uspjeh ponovio je i naredne godine. Iz godine u godinu je napredovao pa je već 2010. godine zauzeo drugo mjesto u Supermini cupu na nivou Tirola. Dobri rezultati nisu mogli proći neprimjećeno, pa Benjamin 2011. godine prelazi u novi klub SK Kuder Zirl. Dobija i trenera prof. Huber Helga koji specijalno s njim radi. Benjamin vrijedno trenira pet puta sedmično. Rezultati nisu izostali.

Nastupa i za austrijsku reprezentaciju

Prošle godine na 40. Internacionalnom plivačkom mitingu u Velus (Wels), u Austriji, zauzima 2. mjesto u disciplini 50 metara prsno. Koliko je to uspjeh govori podatak da je učestvovalo 660 plivača iz 11 zemalja. Nakon toga na Prvenstvu Tirola, u junu 2012. godine, osvaja 1. mjesto u disciplini 100 metara prsno, 2. mjesto na 100 metara leptir i 2. mjesto 100 metara slobodno. Već narednog mjeseca nastupa na Prvenstvu Austije u Ensu (Enns) gdje uspijeva ući u finale na 100 metara i na 200 metara prsno. Iako je bio najmlađi takmičar, svi su bili stariji od njega po godinu ili dvije, imao je uspješan nastup.
To mu je omogućilo plasman među najboljih 10 plivača u Austriji. U oktobru 2012. na 8. internacionalnom Plivačkom mitingu Wave Worgl Austrija, poput Majkla Felpsa, osvaja prva mjesta na 50 metara prsno, na 100 metara prsno i na 200 metara pri tome ostvarujući najbolje vrijeme u Austriji.
U ukupnom plasmanu je zauzeo treće mjesto u svim disciplinama. Benjamin Hasanović, osim za svoj klub, nastupa i za austrijsku reprezentaciju do 12 godina. Uz sve to, odličan je učenik 6. razreda Akademske gimnazije u Insbruku.

Veliku podrušku Benjamin ima u svojim roditeljima. Njegov otac Nevres Hasanović je i sam bio sportista, Naime, dugo godina je branio za kalesijsku „Bosnu“ (nekadašnje „Jedinstvo“), za Miljanovce i za Gornje Raince. Nevrese Hasanović ni danas ne zaboravlja svoje bivše klubove. Prošle godine je donirao sportsku opremu FK „Bosna“.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

20 prosvjetnih radnika primilo priznanja povodom Svjetskog dana učite …

Zbog teške i tragične situacije u Jablanici i drugim mjestima SDA Ka …

Pobjednički skup BH Zelenih u Kalesiji

Kod Jablanice u poplavama stradale tri osobe, najteže je u selu Zlate

Najava utakmica u kantonalnim ligama

CLOSE
CLOSE