Kalesija 11°

Zaboravljeni zanati: Ljepota rezbarenog drveta

Sead Jakubović iz kalesijskog naselja Lipovice jedan je od rijetkih u ovim krajevima koji se bavi specifičnom obradom drveta, odnosno rezbarijom istoga.

Jakubović izrađuje tradicionalne bosanske stolove, levhe sa motivima iz Kur'anskih ajeta i brojne druge rezbarene komade namještaja među kojima i bosanske sećije.

Jakubović je, kako sam kaže, zanat obrade drveta preuzeo, naučio i usavršio od brata. Ono što je počelo iz radoznalosti pretvorilo se u svojevrsnu opsesiju igranja sa šarama.

– Za rezbarenje drveta koje radim samo dlijetom, dakle ručno, bez upotrebe bilo kakvih mašina, valja imati posebno drvo. Ja koristim orahovo i javorovo drvo, ponekad trešnjevo, jer je ono najzahvalnije za obradu i rezbarenje, a i dugog je vijeka.

Od običnog orahovog stabla koje Jakubović otkupljuje u cijelom kraju, pa ga suši i reže, ispod njegove ruke izađe pravo, malo čudo kaligrafije.

– Malo je onih koji nastavljaju ovakvu vrstu zanata među mlađim svijetom; mladi nejmaju strpljenja da satima i danima kljuckaju dlijetom po drvetu dok ne dobiju željenu šaru, oni bi sve na brzinu što u ovom poslu nije moguće. Strpljnje i samo strpljenje bude nagrađeno vrhunskim komadom namještaja ili levhe.

Kako saznajemo, posebno zadovoljstvo Jakuboviću pričinjava rad na kaligrafiji sa kur'anskom porukom koji je istovremeno i najzahtjevniji, jer samo jedna propuštena kvačica u arapskom pismu levhu čini neupotrebljivom, što se, ovom vrsnom kaligrafu rijetko dešava.

Sead Jakubović nezaposleni je, demobilisami borac, otac četvoro djece i, pored velike ljubavi za obradu drveta, to mu je i jedan od osnovnih izvora egzistencije.

Ovaj zanimljivi čovjek po svojim radovima, koje inače nikada ne potpisuje, poznat je diljem Evrope, a tek zadnjih godina, kao što to obično biva i njegovi Kalesijci se zanimaju šta to on kucka u svome podrumu u Lipovicama.

( M.Đ. / Kalesija Online )

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Rijad Alić novi trener FK “Memići”

Velike poplave u dijelovima BiH, alarmantno stanje u Jablanici

Putevi u BiH: Obilne kišne padavine koje su pogodile veći dio zemlj …

Servisne informacije iz Živinica (4. 10. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (4. 10. 2024.)

CLOSE
CLOSE