Kalesija 11°

248 osoba optuženo za posjedovanje i dilanje droge u TK

Među 200 optužnica i ona protiv organizovane 13-člane grupe

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je tokom 2012. godine podiglo 41 optužnicu kojom 77 osoba tereti za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, te još 159 optužnica zbog krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, a kojim je obuhvaćena 171 osoba.

Iznajmljeni stanovi

Prema riječima Admira Arnautovića, portparola Tužilaštva TK-a, u 2012. Tužilaštvo je imalo tri predmeta u kojem su optužene tri kriminalne grupe koje su se bavile nedozvoljenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, odnosno rasturanjem narkotika. – U jednom od predmeta Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv 13 osoba osumnjičenih da su pripadale grupi koju je organizovao Mirza Galić (35) iz Tuzle, podsjeća Arnautović.

Pored Galića, u ovom predmetu su za nabavku i preprodaju narkotika, kao što je poznato, optuženi Željko Kojić (26), Milan Antić (25), Rusmir Gavranović (27), Muamer Salihović (35), Mersad Bečić (25), Azur Aličić (38), Nedim Džaferagić (29), Bahrudin Čivić (23), Selma Rekić (27), Benjamin Žigić (20) i Elvir Hasić (18).

Prema navodima Tužilaštva, Galić od decembra 2011. do kraja maja 2012. organizovao grupu i nabavljao heroin. Ostali članovi grupe su drogu čuvali, vagali te pakovali u iznajmljenim stanovima u različitim tuzlanskim naseljima, te prodavali konzumentima na na području Tuzlanskog kantona.

Protiv još pet osoba, koje su uhapšene zajedno sa Galićevom grupom, te osumnjičene za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet droga, optužnicu je potvrdio Općinski sud Tuzla. Njom su obuhvaćeni Narcis Pirić (26), Nedim Grbić (31) i Denis Galić (34) iz Tuzle, Emir Ibrahimović (32) iz Gračanice te Mirza Čivić iz Lukavca. – U optužnici je navedena osnovana sumnja da su pomenuti tokom prve polovine 2012. pojedinačno vršili prepakivanje i prodaju heroina većem broju osoba TK-a, ističe Arnautović.

Prepakivanje i prodaja

Kantonalni sud Tuzla je u jednom od predmeta potvrdio optužnicu protiv četiri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizovao Arifi Ferdi (26) iz Tuzle počinile krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Uz Ferdija optuženi su i Alen Kancić (24), Adis Avdić (31) i Edvin Rončević (19), svi iz Tuzle.

– U optužnici je obrazložena osnovana sumnja da je Ferdi tokom 2011. do sredine juna 2012. godine organizovao grupu za koju je nabavljao opojnu drogu marihuanu, dok su pomenuti članovi grupe drogu čuvali, vagali, prepakivali u manja pakovanja i prodavali većem broju osoba TK-a, kazao nam je Arnautović. Tužilaštvo je također podiglo optužnicu protiv još jedne osobe koja je pripadala ovoj grupi, a radi se o Sanelu Čamavdiću (27) iz Tuzle.

Istraga protiv Margarete Hadžić

Među istragama koje Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi je i ona protiv Margarete Hadžić i još tri osobe koje se sumnjiče da su pripadale njenoj grupi, te počinile krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Hadžićevoj se, kao što je poznato, u Kantonalnom sudu Tuzla sudi zbog pokušaja ubistva dvojice pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a TK-a.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Elvire, ti i jesi navikao samo u svoju korist, ali promjena na gore ni …

Dinamičan predizborni skup u Miljanovcima: SDA najavljuje pobjedu

Uspješnu kampanju OO SDA Kalesija završava sutra skupom u JU BKC  …

Potpisan ugovor o realizaciji projekta dovođenja i spajanja gradske v …

Postavljen kamen temeljac za gradnju kampusa Univerziteta u Tuzli

CLOSE
CLOSE