Kalesija 13°

Elvir Huremović dobitnik UNICEF-ove nagrade za najbolji tekst u 2012. godini

U fokusu obilježavanja Dana ljudskih prava 2012 za UNICEF i aktere sistema maloljetničke pravde su zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u Bosni i Hercegovini. Poseban događaj okupio je javne ličnosti – prijatelje kampanje, novinare, predstavnike donatora, institucija vlasti, stručnjake i predstavnike medija koji su podržali kampanju „Pravda za svako dijete“ u toku 2011 i 2012 godine.

Događaju su prisustvovali i partneri iz oblasti pravosuđa za djecu, uključujući nadležna ministarstva, institucije, organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije i medije.

Ovo je bila prilika da se predstave dosadašnja postignuća kampanje i predstave neki od rezultata medijske komponente, te da se objavi imenovanje Dine Merlina Ambasadorom kampanje.

“Nema puta koji vodi niotkud, i roditelji su glavni glumci u ovom filmu odrastanja djeteta. Jedno rame jeste kućni odgoj, a drugo ovaj aspekt o kojem mi danas ovdje govorimo. Svi želimo najbolje, postoji odgovornost roditelja, organizacija i sistema, ali ne smijemo ni zanemariti odgovornost nas poznatih, čiji glas djeca slušaju. Samo ako budemo djelovali zajedno, pomoći ćemo djeci da budu u sportskim i kulturnim, a ne u crnim hronikama”, kazao je Dino Merlin.
Pored Dine Merlina, prijatelji kampanje postale su brojne bh. ličnosti iz svih oblasti društvenog i javnog života kroz učešće u  TV emisijama koje pojašnjavaju ključne principe maloljetničkog pravosuđa: Jasna i Pjer Žalica, Moamer Kasumović, Amira  Medunjanin, grupa Regina i Davor Ebner, Armin Muzaferija, Mirza Šoljanin, Amel Ćurić, Maja Tatić, Marija Šestić, Igor Vukojević i Željko Panić.

Danas su dodijeljena su i priznanja za najbolja novinarska ostvarenja iz oblasti dječije zaštite, prevencije nasilja i maloljetničke pravde u 2012. godini.

Priznanja za najbolje novinarske radove po kategorijama
: Za najbolji rad objavljen na internetu: Elvir Huremović, (Bportal.ba) za priču o zlostavljanju djevojčice u Karavlasima

Za najbolji rad objavljen na radiju: Igor Krstanović, (Studio 88) prilog o djeci u sukobu sa zakonom. Za najbolji rad objavljen na televiziji:  Darmin Hadzić, (TV Unsko-sanskog kantona)ukazivanje na problem postpenalnog rada sa djecom u sukobu sa zakonom. Za najbolji rad objavljen  u štampanim medijima: Dragan Pavlović, (Oslobođenje)o nepostojanju zakona o zaštiti i postupanju sa djecom u krivičnom postupku, te ulozi škole u prevenciji problema

Priznanja za istaknuti novinarski doprinos dobili su i:Eldin Hadžović, (BIRN); Ivan Katavić, (Slobodna Evropa); Đorđe Vujatović, (RTRS multimedija); Sanel Kajan, (Al Jazeera) i Slađana Gajić, (Ekspres).

Kampanja je dio UNICEF-ovog projekta zaštite djece pod rizikom i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom, u kome učestvuju relevantna ministarstva, institucije i organizacije uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), saopćeno je iz UNICEF-a.

(bportal.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Putevi u BiH: Radovi na brojnim dionicama

Servisne informacije iz Živinica (3. 10. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (3. 10. 2024.)

Centralni skup Naroda i Pravde okupio veliki broj građana u Kalesiji

U Vukovijama Gornjim održan predizborni skup OO SDA Kalesija

CLOSE
CLOSE