Kalesija

Okusi Bosne: Tulumbe


IZ BOSANSKE kuhinje do sada smo isprobali nekoliko slanih jela, a od slastica tufahije i lokume. Sada je došlo vrijeme za tulumbe, jedan od bosanskih najfinijih i najslađih recepata. Posebnu slatkoću i okus ovoj slastici daje agda – voda kuhana sa šećerom i limunom, koja se često koristi u pripremi bosanskih kolača. Savjet kako brzo i jednostavno pripremiti ovaj ukusni desert potražili smo na blogu domaci-recepti.

Sastojci za tijesto:

400 mililitara vode
6 jušnih žlica ulja
250 grama brašna
5 jaja

Sastojci za agdu:

800 grama šećera
400 mililitara vode
1 limun narezan na ploške
Priprema:

U loncu srednje veličine zagrijete vodu s uljem. Kada voda prokuha polagano dodajte brašno uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne i počne odvajati od lonca. Maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.U ohlađenu smjesu dodajte jedno po jedno jaja miješajući smjesu rukama.

Za pripremu agde kuhajte vodu i šećer dok se šećer ne rastopi, a za kraj dodajte ploške limuna i pustite da se agda ohladi na sobnoj temperaturi.

Ulje zagrijte na jakoj vatri te pomoću slastičarske vrećice ili obične vrećice kojoj ste odrezali rub, istiskujte tulumbe. U vrućem ulju tulumbe će se same okretati. Kada su zlatno žute boje izvadite ih i položite u hladnu agdu. Kada su sve tulumbe gotove prelijte ih ostatkom agde te stavite u hladnjak kako bi se ohladile prije posluživanja.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počela ovogodišnja podjela dopunskih taxi oznaka

Zimska futsal liga: Pobjede Rainaca i Mladosti iz Kikača

Dan vozača i automehaničara: Mirel Dautović vozač taksija je 8 god …

UIO BiH: Oduzeto 90 kg arome za nargilu

VIDEO/Jasmin Sokolović: “Stranica Teretnjaci.ba je najjača mre …

CLOSE
CLOSE