Kalesija 14°

Smanjen broj lažnih azilanata u Švedskoj

Drastično je smanjen broj azilanata iz Bosne i Hercegovine u Švedskoj i to je dobra vijest za bh. vlasti i građane, ali naša zemlja mora hitno riješiti problem zloupotrebe bezviznog režima naših državljana u Njemačkoj.

Nove mjere

To je konstatirano na jučerašnjem sastanku Monitoring tima BiH zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima, održanog u Sarajevu, kojem su prisustvovali i njemački i nordijski policijski oficiri za vezu Ringo Puc (Putz) i Martin Liljo.

Kako je za “Avaz” potvrdio Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima, dogovorena je saradnja s policijskim oficirima za vezu Njemačke i Švedske te poduzimanje mjera kako bi broj lažnih azilanata bio smanjen.

Dautbašić: Dogovorena saradnja

– Oni su izuzetno zadovoljni kako smo uspostavili Monitoring tim, a prezentirali smo im podatke o mjerama koje provodimo, naročito u odnosu na prijevoznike koji se bave organiziranim odvođenjem naših građana u zemlje zapadne Evrope – kaže Dautbašić.

Operativna saradnja

On je istakao da će naredne sedmice iz Njemačke stići Izvještaj za novembar i tada bi se trebalo znati je li se broj od 630 lažnih azilanata povećao, te će nakon toga biti određene konkretne aktivnosti.

Dautbašić je još kazao i da su, osim Ministarstva sigurnosti, u realizaciju mjera neophodnih za operativnu saradnju između vlasti zemalja zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske unije, dogovorenu nedavno u Briselu, uključene i druge bh. institucije, naročito policijske agencije.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Centralni skup Naroda i Pravde okupio veliki broj građana u Kalesiji

U Vukovijama Gornjim održan predizborni skup OO SDA Kalesija

Upriličena dodjela 223 stipendije učenicima osnovnih i srednjih ško …

BH Zeleni Kalesija: Pozivamo Mujkića i Hasanovića da se povuku u kor …

JZU UKC Tuzla dodjeljuje ugovor za nabavku linearnog akcelaratora i CT …

CLOSE
CLOSE