Kalesija 15°

Assadova vojska bombama masakrirala djecu /VIDEO/

U napadu kasetnim bombama Assadova vojska ubila najmanje desetoro djece, izvještavaju sirijski aktivisti.

Desetero djece poginulo je, a veći broj ih je ranjen u napadu kasetnim bombama na opozicijska uporišta u predgrađu Damaska.

Odmazda je to sirijskog režima na zauzimanje zračne baze ratne avijacije predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijska vojska je u nedjelju bombardirala okolinu Damaska gdje je u subotu poginula 51 osoba, većinom u borbama u kojima su pobunjenici zauzeli velik dio vojnog aerodroma, javili su aktivisti.

Poginulo 85 osoba

U subotu je u sukobima diljem Sirije poginulo najmanje 85 osoba, po informacijama Sirijskog Opservatorije za ljudska prava (SOHR) koji se oslanja na aktivističku mrežu i na civilne i vojne medicinske izvore.

U tim borbama pobunjenici su zauzeli vojni aerodrom Marj al-Sultan, 15 km istočno od Damaska, gdje su uništili dva helikoptera, po istom izvoru.

Na video snimku koji se pojavio na Internetu, a koji su snimili aktivisti, u bazi Marj al-Sultan mogu se vidjeti pobunjenici s puškama kako obilaze objekt, protivavionski top na vrhu praznog bunkera, kao i komandant pobunjeničkih boraca pored helikoptera, javlja agencija Fena.

“S Božijom pomoći, zračna baza Marj al-Sultan u istočnom dijelu Ghoute je oslobođena”, riječi su pobunjeničkog komandira objavljene na snimku.

Opće povjerenstvo za sirijsku revoluciju (CGRS) i Mjesni koordinacijski odbori (LCC), dvije velike aktivističke mreže u Siriji, javljaju da sirijska vlada u nedjelju opet bombardira više mjesta u okolini Damaska.

Prijestolnica bez struje

Pobunjenici su svoje baze uspostavili oko prijestolnice gdje su ljetos ostvarili napredak, ali su otuda potisnuti zadnjih sedmica.

Lokalni aktivisti su izjavili da je sirijska vojska opkolila Damask, te da je taj grad osam dana bez struje.

Oni su istakli da od četiri velike pekare u gradu radi samo jedna i da dopremanje hrane i goriva u grad kontrolira vojska, javlja agencija Anadolija.

Aktivisti su istakli da pripadnici vojske Sirije brane zakopavanje mrtvih u groblje i da se tijela moraju ostaviti na prazna polja u gradu.

U cijeloj državi vlada nestašica hrane.

Izvor: Al Jazeera

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Centralni skup Naroda i Pravde okupio veliki broj građana u Kalesiji

U Vukovijama Gornjim održan predizborni skup OO SDA Kalesija

Upriličena dodjela 223 stipendije učenicima osnovnih i srednjih ško …

BH Zeleni Kalesija: Pozivamo Mujkića i Hasanovića da se povuku u kor …

JZU UKC Tuzla dodjeljuje ugovor za nabavku linearnog akcelaratora i CT …

CLOSE
CLOSE