Kalesija 23°

Dosadašnji bilans napada Izraela na Gazzu


Od samog atentata Izraela na vojnog lidera Hamasa Ahmeda el-Jabarija, dopisnici agencije Anadolije redovno izvještavaju o svim dešavanjima koja se dešavaju u posljednjih pet dana u pojasu Gazze.

Izraleska vojska je jutros izvršila zračni napad na zgradu palestinske vlade u Gazzi.

U zračnom napadu Izraela jutros je u pojasu Gazze ubijeno sedam osoba, od čega jedno dijete i jedna žena, dok su četiri osobe ranjene.

Izraleska vlada je donijela odluku da sa pretodno dogovorenih 30, poveća broj rezervista na 75 hiljada, koji će u slučaju potrebe biti angažirani u oružanim sukobima.

Izraelski zvaničnici napominju da bi u slučaju nastavka sukoba parlamentarni izbori u ovoj zemlji koju su planirani za januar 2013. godine mogli biti odgođeni.

Prema podacima do kojih je došao dopisnik agencije Anadolija, izraelske snage su jutros u pojasu Gazze zarobile sedam Palestinaca.

Snimatelj agencije Anadolija Omer Sageli je slomio ruku, dok su lakše ranjeni fotoreporter i vozač agencije u jeku napada izraelske vojske na Gazzu.

Ispred zgrade ambasade Izraela u Turskoj održavaju se masovni protesti nakon što je izraelska vojska izvršila bezbroj napada na Gazzu.

Predstavnik Arapske lige Kays el-Azava pozvao je arapske lidere da upotrijebe naftu kao “novo oružje” kako bi se suprostavili napadima Izraela na Gazzu.

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će na Izrael na kraju morati odgovarati za krvoproliče u pojasu Gazze.

Arapska liga je održala hitni sastanak kako bi se članice te organizacije razgovarale o napadima Izraela na Gazzu.

U Briselu, New Yorku, Holandiji, Kuvajtu, Indoneziji i mnogim drugim mjestima širom svijeta su organizovani protesti protiv napada Izraela na Gazzu.

U napadima Izraela na pojas Gazze do sada je ubijena 51 osoba, a ranjeno 486, dok su od raketa ispaljenih iz Gazze na Izrael ubijena tri, i ranjeno šest izraelskih vojnika.

Izvor: Anadolija

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Upriličena dodjela 223 stipendije učenicima osnovnih i srednjih ško …

BH Zeleni Kalesija: Pozivamo Mujkića i Hasanovića da se povuku u kor …

JZU UKC Tuzla dodjeljuje ugovor za nabavku linearnog akcelaratora i CT …

KUD “Biser” organizuje prvi dječiji festival folklora

Resorno ministarstvo ulaže u opremanje službi za geodetske i imovins …

CLOSE
CLOSE