Kalesija 23°

Neplanirani obroci uzrok su debljanja

Svaki put kad zgrabite grickalicu ili komad kolača i samo vam je na pameti da sve to potrpate u sebe bez obzira na posljedice – znajte da ste neplanirano jeli. A to vam može donijeti mnogo nepotrebnih kalorija.

Nutricionistica Monica Reinagel za Huffingtonspot piše da biste trebali obratiti pažnju na to jedete li iz navike, frustracije, zbog užitka ili okruženja. Jednom kada na to počnete obraćati pažnju, shvatit ćete da biste se trebali pozabaviti svojim emocijama (umjesto slanim štapićima). A jednom kada počnemo jesti svjesno, često ćemo otkriti da tek tada biramo namirnice koje su bolje za nas i u kojima možemo u potpunosti uživati.

Koliko vam se već puta dogodilo da uđete u kuhinju pa vam pogled zastane na ona dva reda čokolade koja se niko nije “udostojio” pojesti. Pa ćete vjerovatno to vi učiniti. Idete u kino, a kokice su vam obavezno u rukama prije nego uđete u dvoranu? Ili kolegici sa posla “maznete” par krekera sa stola? Čistite stol nakon jela, a još ste malo posegnuli za pire-krompirom? Sve su to neplanirani obroci.

1. Neplanirani obroci nisu rezultat (u većini slučajeva) gladi jer vjerovatno ste upravo jeli (pa primjerice jedete da se ne baci).

2. Takav obrok nije hranjiv ili posebno omiljen, već ste “navalili” jer se ta hrana upravo stvorila ispred vas.

3. Najčešće unosimo neplanirane kalorije jer smo usredotočeni na druge stvari i ne obraćamo pažnju na to šta jedemo. Zapravo to je hrana koju ne želimo i zato je i nismo svjesni…

4. Ljudi su skloni zaboravljati neke stvari pa se vjerovatno u sljedećem obroku nećete sjetiti da ste za ručak neplanirano pojeli dva komada kolača umjesto jednog. Naučite izbalansirati unos kalorija u sljedećem obroku.

5.  Ako vam nepce ili pamćenje nisu pohranili podatak da ste pojeli previše slatkog u prijašnjem obroku, budite sigurni da vam tijelo svaki (dodatni) zalogaj itekako dobro pamti. Odnosno vaši bokovi i stražnjica ili trbuh.

Izvor: MojeZdravlje.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Upriličena dodjela 223 stipendije učenicima osnovnih i srednjih ško …

BH Zeleni Kalesija: Pozivamo Mujkića i Hasanovića da se povuku u kor …

JZU UKC Tuzla dodjeljuje ugovor za nabavku linearnog akcelaratora i CT …

KUD “Biser” organizuje prvi dječiji festival folklora

Resorno ministarstvo ulaže u opremanje službi za geodetske i imovins …

CLOSE
CLOSE