Kalesija 23°

Gotovinu oslobodio židov koji je preživio holokaust

Sudija Theodor Meron, koji je danas objavio oslobađujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, pravnik je s dugogodišnjim pravosudnim iskustvom.

Meron je i predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i predsjedavajući sudac Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu. Na mjesto predsjednika ICTY-a izabran je 19. oktobra 2011, a to je njegov drugi mandat na ovoj funkciji, s obzirom da ju je već obavljao od marta 2003. do novembra 2005. godine, prenose hrvatski mediji.

Theodor Meron rođen je 28. aprila 1930. godine u poljskom Kaliszu, u židovskoj obitelji i preživjela je žrtva holokausta. Pravo je studirao je na Hebrejskom sveučilištu, Harvardu i Cambridgu. Od 1977. godine profesor je međunarodnog prava na univerzitetu u Ženevi, a predaje i na drugim univerzitetima među ostalima i na pravnom fakultetu u New Yorku.

Tokom 2000.-2001. bio je savjetnik za međunarodno pravo američkog State Departmenta. Član je brojnih uglednih međunarodnih pravnih organizacija, a za svoj rad dobio je i brojna ugledna priznanja. Godine 2007. dobio je od Francuske Legiju časti, a 2009. izbran je u američku Akademiju nauka i umjetnosti.

Univerzitet u Varšavi dodijelilo mu je 2011. godine počasni doktorat. Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, Meron je bio pravni savjetnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova. Theodor Meron napisao je i brojne knjige koje se bave pravom.

Meron je srušio i presudu Tihomiru Blaškiću koji je prvobitno bio osuđen na 45 godina, da bi mu kazna potom bila smanjena na 9 godina zatvora. Sudija Meron u Hagu sudi od 2001. te je obavljao niz važnih funkcija.

Izvor: Avaz.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Upriličena dodjela 223 stipendije učenicima osnovnih i srednjih ško …

BH Zeleni Kalesija: Pozivamo Mujkića i Hasanovića da se povuku u kor …

JZU UKC Tuzla dodjeljuje ugovor za nabavku linearnog akcelaratora i CT …

KUD “Biser” organizuje prvi dječiji festival folklora

Resorno ministarstvo ulaže u opremanje službi za geodetske i imovins …

CLOSE
CLOSE