Kalesija

11 firmi u utrci za posao vrijedan 1,5 milijardi KM

Uprava “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) donijela je prije nekoliko dana odluku da za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla proglašava kvalificiranim 11 velikih svjetskih kompanija, saznaje “Dnevni avaz”.

Najveći projekt

Riječ je o kompanijama za čije je prijave utvrđeno da ispunjavaju kriterije za pretkvalifikaciju prve faze projektnog partnera u najvećem poslijeratnom investicionom projektu vrijednom 1,5 milijardi maraka, u kojem će EPBiH učestvovati u osnovnom kapitalu do 25 posto.

Kriterije su zadovoljili, a time ujedno pokazali da žele ulagati u HE Tuzla, giganti poput “Siemensa”, “Hitachija”, španske “Cobre”, zatim “Hrvatske elektroprivrede” u konzorciju s japanskim “Toshiba Corporationom” te najozbiljnijom poljskom kompanijom “Rafako”.

Tu je i firma “MVM Ovit”, mađarska elektroprivreda s inžinjering kompanijom, tačnije mađarskim “Energoinvestom”, te “Cengiz Enerji Sanayii ve Ticaret” iz Turske.

Među kandidatima su i ugledne kompanije iz Kine, “China Machinery Engineering Corporation”, “Harbin Electric International”, konzorcij “China Gezhouba Group Compan” te “Kina i HTG Development Group” – “Shandong Electric Power Engineerging Consultind Institute”.

Nije zadovoljio

Izvršni direktor “Elektoprivrede BiH” za kapitalne investicije Amil Kamenica rekao je za “Avaz” da će kvalificirani kandidati nakon potpisivanja sporazuma o povjerljivosti biti obaviješteni o roku, načinu i mjestu preuzimanja tenderske dokumentacije.

– Jedina kompanija koja se prijavila na tender, a proglašena je kao nekvalificirani kandidat jeste “Una Water GmbH Trading and Consulting Company” iz Švicarske, jer nije zadovoljila kriterije. Ostali idu dalje. Sada čekamo najbolje ponude za gradnju Bloka 7  – rekao je Kamenica.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (2. 10. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (2. 10. 2024.)

Bravo, hadžija naš dobri, prepošteni

U Miljanovcima održan skup OO SDP Kalesija

CLOSE
CLOSE