Kalesija

U Kalesiji počinje 17. kulturna manifestacija “Ikre 2012” : Na drvetu rodile knjige /FOTO/

JU Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod Kalesija i ove godine će, u povodu obilježavanja oktobra – Mjeseca knjige, organizirati kulturnu manifestaciju “Ikre”. Ova manifestacija je najavljena sa dva zanimljiva događaja. Naime, ispred zgrade OŠ Kalesija organizatori su okitili drvo knjigama. Htjeli su, kako kažu, motivirani kur’anskom porukom u kojoj se kaže da je „Lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane visoko prema nebu; ono plod svoj daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi!“ (Ibrahim, 24-26.), poslati poruku svima, naročito mlađima, da je knjiga zapravo najslađi plod.

Znamo da djeca vole jabuke, kruške i druge plodove. Sve ovo radimo kako bi oni zavoljeli i ove plodove na granama, – knjige. Samo, da bi došli do knjige, ne moraju se penjati i varati po drveću, dovoljno je da dođu u Gradsku biblioteku gdje ih čekaju ti prelijepi plodovi/knjige, kažu iz Gradske biblioteke.

Drvo okićeno knjigama je postiglo svoj puni efekat i izazivalo je veliku pažnju svih prolaznike; i onih starijih, ne samo učenika.

Drugi događaj kojim je najavljena ovogodišnja kulturna manifestacija “Ikre” jeste performans “Čekaj s knjigom”. Naime, na svim mjestima gdje su ljudi prinuđeni da čekaju: na autobuskim stanicama, općinskim šalterima, čekaonicama Doma zdravlja, klupama u parku i sličnim, raspoređene su osobe koje sjedile ili stajale u redu i dok su čekali, čitali su knjigu.

– Slika govori više nego hiljadu riječi. Takvom slikom, slikom mladog čovjeka koji čita u toj nekakvoj čekaonici, htjeli smo poručiti i drugima da uvijek uz sebe imaju neku knjigu i da čitaju dok čekaju da dođu na red. Ako kod kuće ne mogu zbog posla, zbog televizije ili interneta, zbog djece koja im smetaju, mogu to na mjestima gdje su prinuđeni da čekaju, objašnjava svrhu performansa “Čekaj s knjigom” Mehmed Hodžić, direktor gradske biblioteke.

 Zvanični dio KM “Ikre” počinje u petak. Pokrovitelji manifestacije su Vlada tuzlanskog kantona i Općina Kalesija. Inače, Kalesija je prva u poslijeratnoj BiH, još 1996. godine, s ciljem da približe knjigu čovjeku i čovjeka knjizi, počela da obilježava oktobar – Mjesec knjige. Ove godine pripremili su veoma zanimljive sadržaje.

Program 17. kuturne manifestacije “Ikre 2012”:

 19. 10. 2012. (PETAK), 17,00 sati:

– Predstavljanje izdavačke djelatnosti “Centra za napredne studije” Sarajevo

– Tribina: Knjiga u bošnjačkoj tradiciji

Uvodničari: hfz. dr. Munir Mujić i mr. Mirza Sarajkić, moderator: Amela F. Delić

 

23. 10. 2012. (UTORAK)

 16,00 sati :

– “Bio jednom jedan” – Slovo o Nedžadu Ibrišimoviću

u 16,30 sati:

– Promocija romana “Zbijeg – put u Srebrenicu” autora Hasana Nuhanovića

30. 10. 2012. (UTORAK),  16,00 sati:

– Promocija knjige “Ajvaz-dedin san” – historijski roman prof. dr. Enevera Imamovića

Promotori: reis-ul-ulema mr. Husjen ef. Kavazović

Prof. dr. Bego Omerčević, dekan Filozofskog fakulteta u Tuzli

Fahrudin Sinanović, prof. bosanskog jezika i književnosti

Moderator: Amela F. Delić

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Bravo, hadžija naš dobri, prepošteni

U Miljanovcima održan skup OO SDP Kalesija

POZIV: Centralni predizborni skup NIP Kalesija i Mujo Mujkić – …

Općinski načelnik potpisao Odluku, za završetak Predškolske ustano …

Prirodna bogatstva Kalesije pogodna za razvoj ruralnog turizma

CLOSE
CLOSE