Kalesija

U Općinskom sudu Kalesija nastvaljeno suđenje u predmetu protiv Milenka i Slavojke Marinković

Svjedoci se pojavili u majicama sa likom Betine Signer i natpisom STOP ROPSTVU

Danas, u srijedu, u Općinskom sudu u Kalesiji, pred sutkinjom Muneverom Avdić, održano je drugo ročište u predmetu protiv Milenka i Slavojke Marinković, koji su optuženi za krivično djelo protivpravnog lišenje slobode na okrutan način njemačke državljanke Betine Signer (Bettine Siegner).

Suđenje je zatvoreno za javnost. Kako nas je upoznala sutkinja Munevera Avdić, saslušani su Osman Resić, njegova kćerka Anida Resić i Sead Makalić.

Osmana Resića i Anidu Resić je unakrsno ispitivala i odbrana.  Nakon saslušanja Seada Makalića, bilo je predviđeno i njegovo unakrsno ispitivanje od strane advokata odbrane, ali je suđenje prekinuto zbog umora. Nastavit će se sutra, u četvrtak, u 8,30 sati, nakon čega će biti saslušana i Betina Signer. Za petak je predviđeno novo ročište u kojem će biti saslušana dva sudska vještaka Zdenko Cirhlaž i Rabija Radić, specijalista traumatske psihlogije, te jedan svjedok odbrane.

Osman Resić, svjedok Tužilaštva, nam je rekao da njemu nije cilj da se neko osudi, već da se zna istina.

– Rekao sam da su je maltretirali, da joj nisu dali da jede, da su je doveli bespravno, bez ikakvog dokumenta.  Rekao sam i da su je udarali, da je valjala klade u šumi žešće nego ja u šumi, da nije imala šta da jede i da je jela bundevu i pečenjke. Otkine pečenjak i jede ga onako sirovog, ne peče ga. Kad sam Marinkovići govorio da je pusti, on mi je rekao: „To nije tvoj problem.“ I u Sudu sam mu rekao: evo mene, ako lažem reci mi u lice. Nemam ništa lično protiv njih. Balijagić je pokušao da dokaže da mi njih napadamo kao manjinu, ali mi nemamo nikakvih problema. Moj cilj nije da njega osudim, nego da spasimo curicu, kazivao je Osman Resić.

I Sead Makalić, kojem je pravo ime Ćazim, ali ga pod tim imenom praktično niko i ne poznaje, nam je rekao da je potvrdio ranije iskaze.

– I sam sam svojim očima vidio da je zlostavljana, a i oni su mi sami pričali kako su se iživljavali na njoj. Nije tačno da Betina nije seksualno zlostavljana. Nadam se da će istina izaći na vidjelo, govorio je Sead Makalić.

 Faruk Balijagić, advokat optuženih, nam je ponovio da se ovdje radi o ugrožavanju prava manjina i etničkom čišćenju, te da nije bilo zlostavljanja. Već o uobičajenim seoskim poslovima.

– Suđenje po mojoj procjeni teče izvrsno i zasigurno će biti oslobađajuća presuda. Ne znam šta će djevojčica govoriti. Pretpostavljam da ćemo doći do istine i svima nam je u interesu da dođemo do istine. Ali, sa ove distance mogu da tvrdim da je jedna nacionalna manjina  Karavlasi ugrožena u BiH. To sa sigurnošću mogu tvrditi, kazao je Balijagić.

I Majdu Vildić, koja je saslušana na prethodnom ročištu, smo zatekli pred zgradom Općinskog suda Kalesija. Bila je u majici sa likom Betine Signer i sa natpisom STOP ROPSTVU. U istoj takvoj majici bio je i Sead Makalić.

– Hoćemo i na ovaj način da ukažemo na istinu o zlostavljanju. Ovo se mora zaustaviti, moramo spasiti curicu. Ne smije se dozvoliti da se ovo više ikome ponovi, kazala je Majda Vildić.

Autor: F. Sinanović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Bravo, hadžija naš dobri, prepošteni

U Miljanovcima održan skup OO SDP Kalesija

POZIV: Centralni predizborni skup NIP Kalesija i Mujo Mujkić – …

Općinski načelnik potpisao Odluku, za završetak Predškolske ustano …

Prirodna bogatstva Kalesije pogodna za razvoj ruralnog turizma

CLOSE
CLOSE