Kalesija 14°

Svjetski divovi u utrci za “BH Airlines”

Dvije velike svjetske kompanije iskazale su zainteresiranost za kupovinu udjela u “BH Arlinesu”, a narednih dana bit će pozvane na konkretne pregovore, saznaje ekskluzivno “Dnevni avaz”.

Kako nam je potvrdio federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, riječ je o kompanijama “Tarhan & Tower Airlines” iz Istanbula te malezijskoj firmi “AirAsia”.

Brz razvoj

“TT Airlines” je kompanija koja se u posljenje vrijeme brzo razvija i koja je uspostavila linije širom Evrope. Oni su poslali pismo namjere za preuzimanje paketa vlasništva u bh. aviokompaniji, a ponudili su veoma dobre uvjete.

– Oni bi odmah na početku u “BH Airlines” unijeli dva aviona “mcdonnell douglas MD-82”. Osim toga, nabavili bi još deset aviona, “boeinga” ili “airbuseva”. Uspostavili bi putničke i linije za prevoz robe te čarter-letove – kazao nam je Bijedić.

S druge strane, kompanija “AirAsia” vodeća je niskobudžetna aviokompanija u Aziji. Oni su zatražili informacije o “BH Arlinesu” putem Ministarstva vanjskih poslova BiH. Ta kompanija zainteresirana je za uspostavljanje regionalnog centra za Evropu, s tim što im aerodrom u Sarajevu ne odgovara zbog vremenskih uvjeta.

Većinski udio

– Oni su naročito zainteresirani za aerodrom u Mostaru, između ostalog zbog blizine Međugorja. Dakle, oni bi tamo pravili svoj regionalni centar, ali bi u BiH ušli putem “BH Airlinesa” – objašnjava Bijedić.

Ministar Bijedić očekuje da konkretni razgovori s predstavnicima ovih kompanija počnu veoma brzo. Napominje da je stav Vlade da zadrži 51 posto vlasništva, dok ostatak od 49 posto nudi partnerima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

POZIV: Centralni predizborni skup NIP Kalesija i Mujo Mujkić – …

Općinski načelnik potpisao Odluku, za završetak Predškolske ustano …

Prirodna bogatstva Kalesije pogodna za razvoj ruralnog turizma

OIK Kalesija: Obavještenje o održavanju edukacije posmatrača

Kulturna manifestacija IKRE: 9. oktobra promocija romana „Iza rešet …

CLOSE
CLOSE